חברים/ות, מתנדבים/ות יקרים/ות שנה טובה,
בקשה אישית - אנא הקדישו כמה דקות לנושא חשוב הנוגע לקהילה שלנו - קהילת ANYWAY, קהילת הסדנא לידע ציבורי. אתם/ן הלב הפועם שלנו. הגעתם/ן מתוך רצון כן ואמיתי לתרום מהידע והמקצועיות שרכשתם בעמל רב למען החברה. הגעתם/ן כדי להיות להשתייך למשהו גדול יותר מהיום יום, כדי להיות חלק ממועדון חברתי, ליהנות, לפתח, להתפתח, למנוע תאונות דרכים, לחקור היכן מושקעת הפנסיה שלנו ועוד. לכל אחת ואחד מכם/ן, בקבוצה הנפלאה הזו יש סיבה מצוינת לשוב ולתרום כל שבוע או כל חודש או כל מתי שמתחשק. זה מדהים, זה לא מובן מאליו ואני אסיר תודה על כך שאנחנו חלק מאותה הקהילה ומאותה המשפחה.
לפני כחודש, בעקבות פירסום של יו״ר הועד המנהל של הסדנא בסלאק ובפורום, פנינו אליכם/ן והצענו שתהיו מעורבים/ות יותר בעמותה ושתצטרפו אליה כחברים/ות, תשתתפו באסיפה הכללית ואף תצביעו בה בבחירות לועד המנהל. רבים (מאוד) מכם/ן עשו זאת, ורבים העדיפו שלא - ושני המקרים כמובן לגיטימיים. כעת, מאז שביקשתם/ן להצטרף, התעורר דיון ער בקרב חברי הועד על האם בכלל לאשר את חברותכם/ן. עשינו ניסיונות רבים לשכנעם שרב מוחלט של המבקשים להצטרף הם מתנדבים מסורים, ותיקים וחדשים אך ללא הועיל. בניגוד לחוות דעת משפטית שדרש הועד בעצמו - הוא החליט באופן תקדימי אפילו לא לדון בבקשות החברות שלכם/ן בעמותה, ושלל מכם/ן את הזכות להשתתף באסיפה ולהצביע לועד המנהל - עד כדי כך. ( קישור לקריאת הפרוטוקול )
החלטנו מספר חברים וחברות, לא לוותר. להמשיך ולהיאבק למען חופש, שקיפות והגינות. אם ניאלץ - גם באמצעים משפטיים.
״ריב משפחתי״ זה יכול עוד להיפתר אך יכול גם להתנפח יתר על המידה ולגרור האשמות כמו ״השתלטות עוינת״ או ״הפיכה״. תהליך הבחירות לועד שבד״כ הוא די שולי עבור המתנדבים/ות בסדנא (למרבה הצער), הפך הפעם מסיבות רבות למוקד עניין ולהזדמנות גדולה או פוטנציאל לאסון גדול (להזכיר שזו הפעם הראשונה בה תתקיים אסיפה כללית והצבעה און ליין). אנסה להיות קצר בתיאור העניין, אך אבטיח שכל מי שירצה/תרצה פרטים נוספים אהיה זמין בכל אמצעי, לרבות בטלפון (052-4545795). תוכלו גם לצלול לדיון שהתקיים בפורום ולקרוא מסמך ארוך ומפורט שבו גוללתי את כל משנתי (כותרת הדיון היא העובדה שיש אנומליה בגרף בקשות ההצטרפות לעמותה, well, בנסיבות שהעולם נמצא בהן כמעט בכל גרף תהיה אנומליה, בעיקר אם מדובר בפעילות און ליין).
היה חשוב לי לפנות אליכם/ן היום, כי אינני מוכן להשלים עם הגדרתכם כ״חיילים״, ״פיונים״ או כלי שרת במזימה זדונית ואישית משלי - דבר מרושע וכה רחוק מהאמת שאני עלול להיות מואשם בו. כל זאת רק משום שהועד הנוכחי חושש שיאלץ לפנות את כיסאותיו. אתכם/ן הם כבר פסלו ואותי החלו להשמיץ בפורומים השונים כ״אדריכל״ המזימה שתכליתה להשתמש בך כחבר/ת עמותה על מנת שתצביע/י למועמדים שכל מטרתם/ן היא להדיח את הועד הנוכחי, את מנכ״לית העמותה, ולמנות אותי במקומה.
זה נכון שעודדנו ודחפנו אתכם/ן לקחת חלק פעיל באסיפה הכללית של העמותה, שהפעם גם קל להשתתף בה (און ליין). זה נכון שחלק מהמועמדים לוועד המנהל קשורים בפרויקט, תרמו לו מניסיונם, התנדבו בו, ליוו אותו. אנו גאים בשני הדברים הללו! ועוד יותר שמחים על כך שביקשתם/ן להצטרף לעמותה כדי להעמיק את השפעתכם/ן, את רמת העניין שלכם ואת המעורבות שלכם בגוף החשוב הזה.
לא היינו מעזים לכפות או להדיח מישהו לעשות כרצוננו - בטח לא כחלק ממהלך זדוני. העובדה הפשוטה היא, שכל אחד ואחת כאן מכיר אותנו אישית ויודע שטובת הפרויקט, וטובת הסדנא עומדת לנגד עינינו. אני בספק שמי מכם/ן בכלל יוכל לנקוב בשם של מועמד שעתליה או אני מעדיפים. עצם העובדה שהגעתם/ן לסדנא מעידה על כך שהספקנות מקננת בכם/ן ושהייתם/ן בוחנים את כל המועמדים לועד, ומנצלים, כראותכם/ן את זכות ההצבעה החשאית - גם אם הייתם/ן לוקחים/ות ברצינות רבה את המלצתנו, כמי שמכירים את המועמדים הוותיקים והחדשים ורוצים בטובת הפרויקט והסדנא. אני יודע שזה מה שאני הייתי עושה ומה שהייתי, בכנות, מצפה מכם/ן לעשות. זה גם המקום לציין, שגם אם היינו פועלים כקבוצה לפעול לקידום מועמדים ספציפיים הדבר היה עדיין לגיטימי לחלוטין - זהו טבען של בחירות. במקרה כזה, היינו מקפידים להיות גלויים ושקופים איתכם/ן - להכיר לכם/ן את המועמדים ולאפשר לכם/ן לעשות את הבחירה המושכלת. קבלת החלטות מושכלות על בסיס נתונים היא המיין-ביזנס שלנו.
כל כך עצוב לי שאני נאלץ לכתוב את המכתב הזה בכלל. הקמנו את הפרויקט שלנו אחרי טרגדיות אישיות, של אהובינו שמתו בתאונות דרכים. אנו משקיעים ומשקיעות בו אינסוף משאבים חומריים ורגשיים, זמן, כסף, קשב. אנו עוסקים בנושא שכואב לנו באופן אישי על בסיס יום-יומי. זה לא קל. הכח שאתם/ן נותנים/ות לנו - כאשר אף אחד לא מכריח אתכם/ן להמשיך ולתרום - הוא מה שגורם לנו כבר שמונה שנים לא לוותר על החזון הכמעט מדומיין של אפס הרוגים מתאונות דרכים (יש מקומות בעולם שזה כמעט מצליח בהן). לעשות זאת באמצעות המקלדת, מתוך ערכים של שקיפות, של קוד פתוח, של קהילתיות, על ידי יצירת כלים של עידוד קבלת החלטות מושכלות על בסיס נתונים.
אני אישית פעיל בסדנא יותר משבע שנים, יותר מכמעט כל חברי הועד המכהנים (שחלקם קשורים בסדנא כשנה בלבד), יותר מזמן כהונתה של המנכ״לית. פרויקט ANYWAY, משימת חיי, צמח בסדנא והיום הוא המוביל והגדול בה. אני לא אמור להיות חשוד, ולו לרגע, כמי שירצה להרע, או להזיק לגוף הזה. נהפוך הוא, כל כוונתי, וכוונת שותפי היא להרחיב, להעמיק ולשפר את עבודת הסדנא. חלקים מכך שמעתם בפגישותנו. למשל על הפיכתה של מערכת האינפוגרפיקות שלנו לאוניברסלית ונוגעת לכלל תחומי החיים ולא רק לתאונות הדרכים, ככלי לעיתונאים במאבק ב״פייק ניוז״.
המועמדים לועד הקשורים בפרויקט, בעלי שם ומוניטין שקשה להתעלם ממנו. הם לא מסוג האנשים שסרים למרותי, פועלים להדחתה של מנכ״לית ומחליטים כהרף עין למנות, דווקא אותי, למנכ״ל. זוהי עלילת דם מרושעת ומיותרת. כשהתמודדתי לתפקיד המנכ״ל עשיתי זאת בדרך המקובלת לפני יותר משנה והשלמתי במאת האחוזים עם בחירתה של המנכ״לית הנוכחית, שיתפתי עימה פעולה, ואני מקווה, בכל ליבי, שהיא תמשיך בעבודתה ותשתף פעולה עם כל ועד שיבחר. אמרתי לה זאת טלפונית והסכמתי להתחייב בפני כל מי ששאל אותי שזהו בוודאי לא הסיפור. שימוש שלילי כזה ברצון הטוב שהיה לי אז לקחת חלק פעיל בניהול הסדנא ולהפוך אותה לעיסוקי העיקרי - הוא אוילי במיוחד ולא הגון. הדבר האחרון שאני רוצה הוא ״להרוויח״ תפקיד שכזה בדרכים עקלקלות שלא אוכל לחיות איתן מצפונית וגם יחסלו את יחסי האמון הטובים שיש לי במשך שנים איתכם/ן חברי/ות הקהילה יוצאת הדופן שלנו.
שותפים/ות יקרים/ות. אני כולי תקווה שבזמן הקרוב ימצא פיתרון לריב המשפחתי שלנו, הסכמתי לדון בכל סוג של פשרה. כל דרישתנו היא שיאפשרו למתנדבי הפרויקט שלנו והפרויקטים האחרים, לכם/ן, להשתתף בבחירות, כפי שנעשה כל שנה. תוכלו להסתכל בעצמכם ברשימה (תחת לשונית מצטרפים חדשים) ולזהות את השם שלכם/ן ושל חברי הצוות והפרויקט האחרים שהכרתם/ן. אם יש לכם/ן ספק, כנסו לרשימה ומיד תבינו שאין כאן קנוניה. לכל היותר חשש של הועד המכהן לכיסאותיו.
לסיום, אבקש לאחל לכם/ן שנה טובה, בריאות טובה, סגר קל והמשך פיתוח חוש הספקנות. מודה לכם/ן על הקריאה ומקווה שלא גזלתי זמן רב מדי ממלאכת כתיבת הקוד
גל רייך
מוביל פרויקט ANYWAY
הסדנא לידע ציבורי