אז שחררתם מידע, ומה אחר כך?

לא משנה כמה תנועה יש בחשמביר שלכם, יכול לקרות הרבה יותר.

“קוטרלס? מה זה בכלל?!”

העיקרון שמנחה את קוטרלס הינו שיתוף פעולה עם האנשים הנכונים, ולכן כל אדם המבקש לשתף פעולה עם אחרים בכל נושא שהוא, כולל נושאים בלתי טכנולוגיים בעליל, אמור למצוא דרך האתר את האנשים הנכונים ליעד שלו. יעדים יכולים להתחיל בדברים קטנים כמו הפקת טקס שכונתי בחג הקרוב, להמשיך בהורדת מחירו של מוצר כלשהו (למשל מוצר חלב מסוים שבגללו רבים שקלו “לעלות לברלין”), ולהגיע אפילו לשיתוף פעולה עם חברי כנסת במטרה להשפיע על החקיקה. נראה בלתי אפשרי? בדיוק להיפך - כל זה ועוד הרבה יותר ניתן להשגה כאשר משתפים פעולה עם האנשים הנכונים.

“נשמע טוב, אבל זה כבר קורה בפייסבוק”

את הפתרון של פייסבוק ניתן לשפר, בגלל סיבה אחת עיקרית - חוסר הנחיה. פייסבוק מאפשר לכל משתמש להביע את דעתו ללא הגבלה, וזה מצד אחד דבר נפלא מבחינת חופש ביטוי, אבל מצד שני יוצר פתח לאוסף רציני של הטיות שבדרך כלל חומקות מתחת לרדאר.

אחת הדוגמאות הנפוצות ביותר להטיה היא “תופעת העדר”, המתבטאת בכך שאחד המשתתפים בדיון מציע חלופה כלשהי והיא טובה מספיק (לא בהכרח הטובה ביותר), ובאותו רגע רוב משתתפי הדיון ממהרים להסכים אתו תוך התעלמות מוחלטת מחלופות אחרות שמוצעות בהמשך. במקרים מסוימים, המשתתף שפותח את הדיון הוא גם הראשון שמציע פתרון, ואז המשתתפים בדיון נחלקים לשתי קבוצות: אלה שבעד הפתרון ואלה שנגד. מצב של בעד ונגד רעיון מסוים, הוא דוגמה להטיה נוספת הנקראת “מסגור” - הצגה של מספר חלופות מבלי להתייחס לחלופות אחרות שקיימות, ואולי דווקא הן יכולות להיות טובות יותר.

כדי לטפל בהטיות אלה ובמגוון הטיות נוספות, אתר קוטרלס מהווה “מנחה וירטואלי” אשר בשיטות שונות חותר ליעד של הנחיה ללא הטיה.

“אז נקבע שאחד המשתתפים יהיה מנחה”

מנחה וירטואלי, בניגוד למנחה אנושי, אינו לוקח צד ואין לו דעה בשום נושא. המנחה הוירטואלי מעוניין לקדם את הדיון לשם השגת מקסימום שיתופי פעולה בתוך האתר, ולא לשם השגת מטרה כלשהי מחוץ לאתר. למנחה הוירטואלי לא יזיז למשל אם תורידו את מחיר המילקי ב-10 אגורות יותר או פחות, הוא לא יגיד מילה אם בעמוד השכן מתארגנת יוזמה של “טבעונים” או “קרניבורים” או כל קבוצה אחרת, הוא יכול בו-זמנית לתמוך בשמירת שבת ובפתיחת בתי עסק באותה שבת בדיוק, והוא לא יעיר ש"זה לא ילך" ו"אין סיכוי" ו"ככה זה" ו"תתמודד", גם לרעיון ההזוי ביותר (אגב, “הזוי” זו גם הטיה). המנחה הוירטואלי אינו בן אדם, וזה היתרון שלו.

[…]

מי יכול להרוויח משיתוף פעולה?

חשמבירים קיימים בסדנא - יוכלו לספק למשתמשים שלהם דרך לנתב את הקיטור למשהו מועיל.

אנשים בודדים שיש להם רעיון מסוים, למשל יוזמה חברתית אבל לא רק - יוכלו לאגד סביבם אנשים נוספים כדי להוציא את הרעיון לפועל.

פעילים חברתיים - יוכלו ליצור “רשת של יוזמות” אשר תחבר בין גופים שונים עם מטרות דומות. […]

באופן כללי, “כל מי שמקטר”, אם זה בפייסבוק, במונית, בשיחות סלון או בכל מקום אחר - כל אלה לא יצטרכו להסתפק בקיטורים בלבד, אלא ממש יוכלו לפתור את הבעיות שהובילו אליהם.


זה היה קטע מתוך המסמך שמצורף בהמשך.

במהלך השנה האקדמית הקרובה אני הולך לתרום לקוטרלס בשני כובעים: מתנדב בסדנא וסטודנט שעושה פרויקט גמר. המקצוע הוא הנדסת תעו"נ והפרויקט מתמקד בחוווית משתמש (UX).

בהמשך הפוסט אני מצרף קישור להצעת פרויקט. זה מסמך שמסביר מה בתכנון, תוך התייחסות לכל התאוריות והמודלים בהם נעשה שימוש. בבקשה אל תופתעו מההתייחסות לסדנא בגוף שלישי, מכיוון שזה דיווח שמיועד במקור לאקדמיה.

אני לא שוכח שיתופי פעולה אפשריים כמו: בקשה לאישור חשמביר ישן-חדש: החלטה משתפת עם @Tal_Yaron @daonb @Boaz_Chen. יש קישור לעמוד הזה בלוח של Trello שמכיל נכון לעכשיו 464 כרטיסים, ואני הולך לעבור על הכל.

מובן שאני לא לבד. אני משתף פעולה עם @Tzahi_Manistersky, וכל מי שהנושא מעניין אותו יכול להצטרף. קוד פתוח וזה

קישור למסמך: http://1drv.ms/1OpgTim

מוזמנים לעקוב, להעיר ולשתף:
לעקוב אחרי הקטגוריה “הגשמה ציבורית” בתוך "חשמבירים"
להעיר באמצעות תגובה כאן ו/או תגובה פרטית ו/או במפגשי הפיתוח
לשתף עם אנשים שיוכלו להפיק תועלת מהפעילות

אפס תגובות ואפס לייקים?