פיצ'ר חדש המאפשר לזהות חוקים שנקברו בוועדות

שלום לכולם,
קוראים לי ליאור תבורי ואני עבדתי בשנים האחרונות במשרד האוצר וביקרתי בסדנא מספר פעמים.
אחד הנושאים שמאוד חסרים בהבנת עבודת הכנסת היא הדגשה של החוקים אשר נקברו בוועדות הכנסת השונות.

הכוח המרכזי של יו"ר ועדה בכנסת הוא אפשרותו לשלוט בסדר היום של הוועדה. כאשר יו"ר ועדה מתנגד להצעת חוק או פשוט רוצה להגיע להישגים מול הממשלה הוא “תוקע” הצעת חוק ממשלתית לחודשים ואפילו לשנים.
תיאורטית הכוח של יו"ר הוועדה מאוזן ע"י סעיף בתקנון הכנסת המאפשר להעביר את החוק לדיונים בוועדה אחרת, מעשית כמעט אף פעם לא משתמשים בסעיף הזה.

הייתי מאוד שמח אם נבנה שאילתה המאפשרת לבדוק אילו הצעות חוק עברו קריאה ראשונה אך לא עלו לדיונים בוועדות לקראת קריאה שניה ושלישית. אני מאמין שנצליח למצוא כמה תוצאות מעניינות ואפשר יהיה לעניין את הציבור והעיתונות בתוצאות הללו.

לצערי כישורי התכנות שלי לוקים בחסר. מישהו רוצה להרים איתי את הפרוייקט הזה?

חברים אני מקפיץ שוב. קשה לי להסביר עד כמה הנושא הזה חשוב.
היכולת הזאת של יו"ר ועדה לקבור חוקים היא הכוח הכי חזק שלהם ואין עליהם שום פיקוח. יו"ר ועדה מקביל בלמעשה לתפקיד שר אך בעוד על שר יש פיקוח ציבורי יחסית הדוק על יו"ר ועדה אף אחד לא מסתכל והוא יכול לעשות מה שהוא רוצה עם הוועדה שלו.
היום אפילו הכנסת לא יודעת לומר אילו חוקים נתקעו בוועדות ולכמה זמן. זאת תהיה תרומה מאוד משמעותית לדיון הציבורי ולפיקוח הפרלמנטרי אם נוכל להרים את הפרוייקט הזה. מישהו רוצה לעזור לי איתו?

זה נשמע לי כמו שאילתה פשוטה ב-sql
אפשר גם לממש זאת על ידי אקסל ללא שאילתה.
פשוט להציג את כל החוקים שהועברו לועדה ולא קודמו עם הזמן שהם מחכים, לא?
אני משער שאפשר גם לתחום זאת לכנסת האחרונה.
אני צודק? @liortabori
האם זה יכול לייצר סיפורים מעניינים? @tomer
זה בטוח יכול להיות מדד מעניין לועדות.
אלון

כן זה מעניין מאוד

בתאריך 12 ביוני 2015 בשעה 23:31, מאת alon_antin info@hasadna.org.il:

זה מעט יותר מסובך כי צריך לבדוק האם נעשו דיונים בנוגע לחוק.
בנוסף אפשר (וכדאי) לבדוק אם היה דיון בוועדת הכנסת לגבי העברת החוק לוועדה אחרת. על פי תקנון הכנסת אחרי חצי שנה שחוק לא נדון בוועדה הוא צריך לעבור למיון מחדש בוועדת הכנסת. אני בטוח שהכנסת לא עומדת בסעיף הזה.

לייק 1

הי ליאור,
יופי של רעיון ויופי שאתה מתעקש.
אני חושב שזה צריך להשתלב בעמוד הוועדות באתר - להציג לכל ועדה את הההצעות שעברו קריאה ראשונה ומחכות לדיון בוועדה. נראה לי שאת המידע לגבי איזו ועדה אמורה לדון בהצעה אין לנו כך שהשינוי גורר גם הרחבה של מסד הנתונים וגם שילוב של עורכים שיעברו על הצעות החוק שעברו בקריאה ראשונה וישייכו אותן לוועדה הנכונה (בהסתמך על מה?).

על שאלת השיוך לא חשבתי.
בעיקרון כל הצעת חוק שמוצגת במליאה (לקריאה ראשונה או טרומית) הדובר אור לאיזה ועדה הוא מבקש להעביר. ואחרי ההצבעה היו"ר מודיע אם עברה ולאיזה ועדה.
אז א’ עולה השאלה האם אפשר לנתח את הפרוטוקולים ולעשות שיוך אוטומטי?
גם אם זה אפשרי יהיו שתי בעיות:

  1. חלק מהחוקים עוברים לוועדת הכנסת להכרעה (אם יש במליאה חסר הסכמה על איזה ועדה אמורה לדון בחוק). ואז צריך לנטר גם את החלטות ועדת הכנסת.
  2. חלק מהחוקים מפוצלים לכמה ועדות (דוגמא טובה היא חוק ההסדרים).

אחת התוצאות של הניתוח הזה, שלא חשבתי עליה בעבר, היא שאפשר בעמוד של כל ועדה להראות כמה דברים עוד יש לה על השולחן. ואולי גם למדוד את אפקטיביות עבודת הוועדה וככה ליצור לחץ על היו"רים לסיים את העבודה שניתנה להם.

אז מה אתה אומר דני (או כל אחד אחר שקורא את זה)? אפשר לעשות את זה? אתה בעניין?

ייתכן שאפשר אבל זה מורכב מדי. נראה לי שלא מדובר על הרבה הצבעות בשבוע ועורך מתנדב יכול בשעה, שעתיים של עבודה בשבוע להוסיף את המידע. אתה בעניין?

בני