זכויות יוצרים ורישיון פתוח על מאגר מידע

יש לי פרוייקט תוכנה התנדבותי לאיסוף מידע על בסיס ״מיקור המונים״.
אני מעוניין להנגיש את המידע שנאסף תחת רישיון פתוח (ODC-By-1.0 או CC-BY-4.0) כמו שראיתי שעושים במערכות CKAN במרכז הדאטה הממשלתי, מידע לעם ובכמה אתרי עיריות (מבלי להיות דווקא תלוי בכל המערכת של CKAN).

הבעיה, למיטב קריאתי של חוק זכויות יוצרים, של הערך בויקיפדיה שמרחיב על זכויות יוצרים בישראל ושל המאמר ״הגנה על מאגרי נתונים בישראל בפרספקטיבה השוואתית״ (גוגל) - מאגרי מידע אינם זוכים להגנה אוטומטית של זכויות יוצרים, ורק במקרה יוצא מן הכלל יכללו (אם לדייק בציטוט מהחוק: מאגר מידע יכול להיחשב ״יצירה ספרותית מסוג לקט״, אך מידע לשכעצמו ואיגוד שלו לרשימה אינו מספק בשביל להיחשב תחת חוק זכויות יוצרים. התת סעיף 4ב לגבי ״יצירה ספרותית מקורית״ אומר: ״לעניין סעיף קטן (א), מקוריות של לקט היא המקוריות בבחירה ובסידור של היצירות או של הנתונים שבו.״).

אם אני מבין נכון, יכול להיות שכל הטבלאות שנמצאות ומונגשות במערכות CKAN שציינתי אינן באמת מוגנות, ואין משמעות לרישיון כלל? פספסתי משהו ואולי יש חקיקה אחרת בנושא?

מחפש קישורים לכמה שיותר מידע בנושא!

אני לא עורכת דין, אבל הרישיון הנוכחי על פורטלים מאפשר שימוש במידע כפתוח ותופס משפטית. אם אתה ממש רוצה להגיע לרמת ה- DB אתה יכול להתשמש ב- ODBL - https://opendatacommons.org/licenses/odbl/1-0/

ופוסט שיסביר על רישיונות למידע פתוח יותר טוב ממנו. ישן אבל עדיין רלוונטי - https://blog.okfn.org/2017/12/14/new-report-avoiding-data-use-silos-how-governments-can-simplify-the-open-licensing-landscape/

‪On Thu, Jul 22, 2021 at 10:34 AM ‫arielhasidim דרך פורום הסדנא לידע ציבורי‬‎ info@hasadna.org.il wrote:‬

לייק 1

את הרישיונות האלה הכרתי והם מעולים בעיני, כמו שכתבתי אני מעוניין לבצע שימוש בהם.

העניין הוא שנראה שהחוק בישראל בכלל לא מתאים, כי כדי שתוכל לתת רישיון אתה צריך זכויות יוצרים, ואם אין לך זכויות יוצרים אז כל אחד יכול להשתמש במידע שאתה מפרסם בלי שום רישיון. :expressionless:

ד״א - תודה על הלינקים!

אולי תוכל להסביר מהן המטרות שאתה רוצה להשיג באמצעות הרשיון.
מה היתרונות שאתה רואה ברשיון CC-BY לעומת, למשל, העמדת המידע לנחלת הכלל או תחת רשיון ODBL, שמקשה על שילוב של המידע עם מידע סגור.

לייק 1

אני מעוניין בהיתר שימוש רחב וגמיש, גם פרטי וגם מסחרי. ובנוסף, אני רוצה התניה של attribution (יעני שיהיה BY), כפו שמתואר פהhttps://opendefinition.org/licenses

ODBL לעומת זאת מוסיף התניה נוספת של Share alike, שאני לא מעוניין להוסיף כדי לא להקשות על מקבל הרישיון.

אבל השאלה הכללית שלי -
האם הרישיונות האלה תקפים בישראל?
הסיבה שהתגלגלתי לפקפק בתקפות של ההסכמים האלה בישראל היא שיצאתי מנקודת הנחה שהרישיונות האלה ניתנים מתוך איזה שהיא זכות יוצרים בסיסית של היוצר, וככל שקראתי (למיטב הבנתי), גיליתי שהחוק בישראל לא מבטיח זכויות יוצרים ליוצרי מאגרי מידע (בניגוד לתוכנה למשל) ולכן לא ברור לי התוקף של ההסכם.
אולי החשיבה שלי לא נכונה מלכתחילה וזה פשוט רישיון שניתן מכוח של ״חוזה״ בין צדדים בלי שום קשר לזכויות יוצרים וזהו.

תודה על ההבהרה.

כמובן שכל התמונה לגבי המאגר היא אחרת אם המידע שאגור בתוכו זכאי להגנת זכויות יוצרים כשלעצמו. הגנה שלא חלה למשל על “עובדות”.
אני מבין את הדמיון לתוכנה מבחינת מדיית האיכסון, אבל להבנתי “יצירה” היא יותר במובן של יצירתיות ולכן איסוף מידע הוא שטח אפור מבחינת זכויות יוצרים.

אני מבין שמבחינה מעשית מה שחשוב לך היא התניה של attribution. ללא קשר לצד החוקי, קח בחשבון שגופים גדולים ממך, כמו OpenStreetMap, לא באמת מצליחים לאכוף את תנאי ה attribution של הרשיון שלהם.

מצטער שאני לא יכול להגיב לגופה של השאלה.

לייק 1

תודה רבה, אני מעריך את זה מאוד בכל מקרה :slight_smile: