אהלן ואחרי החגים שמח!
סיכום דו חודשי הפעם, מטעמי חגים ועומס, ו-וואו, אילו חודשיים עברו על הסדנא!!!
אז ראשית, לאור האופטימיות שבאוויר ומזג האויר שמתחמם, אנחנו זוממים לחזור ולהפגש- תודו שהתגעגעתם! מנסים כרגע לאתר מקום מתאים (הגוגל קמפוס לא צפוי לחזור לפעילות בקרוב, למרבה הצער…), כך שאם יש למישהו רעיונות אנא דברו איתי בבקשה- האידיאל יהיה גינה, מרפסת או גג עם תשתיות הולמות (ריהוט/חשמל/אינטרנט/תאורה) ומטבחון סמוך (רצוי…). הפורמט יכלול בשלב ראשון רישום מראש, ומגבלות תו ירוק.
ועכשיו למתנה המושלמת לחג- אחרי כמעט חצי שנה,ועבודת קשרי ממשל נחושה ומשמעותית, התבשרנו ערב החג שהערעור של הסדנא התקבל, והרשות לחדשנות תתמוך בשנה שלישית ל- Data City בהיקף של כחצי מליון ש"ח!!!
אז ראשית תודה ענקית לכל מי שעזרו, תמכו, חיברו, התייצבו לפגישה אחרי פגישה ושמרו על הגחלת על מנת שנוכל לפגוש את המענק עם פרויקט חי ונושם, ולשותפים שלנו לדרך- משרד הפנים ועיריות ירושליים, ב"ש וכפ"ס שהוציאו מכתבי תמיכה נלהבים בפרויקט בפרט ובקידום החזון של שקיפות מוניציפלית בפרט- ההישג הזה ממש לא הביא את עצמו…
אז מה הולך להיות לנו שם? כזכור Data City. הוא פרויקט לשקיפות רשויות מקומיות שבא לחולל מהפכה בשדה המוניציפלי ע"י התנעת אקו-סיסטם של יישומי עיר חכמה מבוססי מידע פתוח, לרווחת הרשויות, התושבים והיזמים כאחד. במהלך השנתיים האחרונות הועמדה תשתית שכללה פורטלי מידע פתוח מבוססי CKAN לרשויות, Data warehouse ובו data sets מוניציפליים מנורמלים לשימוש יזמים וגם אפליקציית בכורה- “שער לעסקים- צ’טבוט ליזם” בשיתוף עיריית ב"ש והסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים. הרעיון הוא פשוט- ככל שיותר אפליקציות תהיינה זמינות לשימוש הרשויות ע"ג הפורמט האחוד של ה- data warehouse, כך תגבר המוטיבציה של עוד ועוד רשויות לפרסם מידע, מה שיגביר את המוטיבציה של היזמים להציע עוד ועוד אפליקציות ויווצר היזון חוזר חיובי, כפי שאכן קרה עם השקת “שער לעסקים”. מטרתנו בשנה הנוכחית הנה ליצור “מסה קריטית” של אפליקציות על מנת לתת לאקוסיסטם המתהווה אנרגיה וחיים משל עצמו. בפרט יפותחו-
- ״מפתח תקציב עירוני״ - מערכת להנגשת תקציבים עירוניים. בדומה ל״מפתח התקציב״ הארצי, האפליקציה תציג לתושבים (וגם לשאר בעלי העניין- רשויות, מגזר שלישי, חוקים, שלטון מרכזי וכו’) כיצד מנוהלים כספי הרשות ותאפשר קבלת תובנות בצורה ידידותית ומאירת עיניים (לדוגמא "כמה הרשות שלי משקיעה בגינות ציבוריות? בהשוואה לרשויות אחרות? לשנים קודמות? לממוצע הארצי?), כל זאת תוך הצגת מידע מועשר במאגרי מידע נוספים (כגון מכרזים, תמיכות ממשרדי ממשלה שונים, מידע דמוגרפי ועוד) ובהקשר רחב. האפליקציה תפותח בשיתוף עם עיריית כפ"ס ותוך התבססות והתממשקות עם תשתיות “מפתח התקציב”
- ״מפה פתוחה״ - “GIS בקליק”- יישום זה יכיל שכבות מידע ארציות (הזמינות כמידע פתוח) ויאפשר לרשות להעלות שכבות משלה בפורמט פשוט (כגון אקסל) ולציבור לצפות במידע, לעשות בו שימוש ולהרשם להתראות על שינויים ועדכונים.האפליקציה תפותח בשיתוף עם עיריית מעלה אדומים ותוך התבססות על תשתיות “תב"ע פתוחה” ו"טיפה לי"
- ״נגישות אמת בתחב"צ״ - כלי עזר לתכנון אסטרטגי שימפה נגישות על סמך נתוני SIRI (נתוני אמת, להבדיל מלוחות זמנים מתוכננים של תחבורה ציבורית) לנקודות עניין עירוניות, לבניית מפת נגישות עירונית אשר תשמש את גורמי התכנון בעיר. האפליקציה תפותח בשיתוף עם עיריית ירושליים ותוך התבססות והתממשקות עם תשתיות “תחב"ץ פתוחה 2.0”
- ״מדד המגדר העירוני״ - בניית מדד לשוויון המגדרי ברמה העירונית, זיהוי אזורים טעוני שיפור והשוואה לרשויות מקבילות. האפליקציה תפותח בשיתוף עם עיריית כפ"ס ותוך התבססות והתממשקות עם תשתיות “יודעת”.
- “שער לעסקים קיימים”- ממשק צ’טבוט המציע הרשמה לסוכן חכם לעדכונים מותאמים אישית לבעלי עסקים (מכרזים, הזדמנויות וקולות קוראים) וכן מציג מידע שימושי (כגון קישורים למאגרי יועצים, סקרי ביקושים, איתור נותני שירות - עסקים ועיריה וכו׳) האפליקציה תפותח בשיתוף עם עיריית באר שבע ותוך התבססות והתממשקות עם תשתיות “מפת עסקים” משודרגת ו"רכש פתוח".
כפי שמן הסתם שמתם לב- כל הפרויקטים מבוצעים תוך התבססות וסינרגיה עם נכסים טכנולוגיים ופרויקטים קיימים בסדנא, ועם רשות מקומית מחוייבת שתשמש כ- design partner לנושא. למותר לציין שכל האפליקציות תהינה סקלביליות לחלוטין ומבוססות מידע פתוח (הדרך של רשות לעשות שימוש באפליקציה היא לפרסם את המידע בצורה נגישה וסטנדרטית).
בנוסף, על מנת למנף את המהלך ולגייס עוד ועוד רשויות למהפכת המידע הפתוח המוניציפלי, אני שמחה לבשר כי נבחרתי להשתתף בתוכנית מובילים דיגיטליים לשילטון המקומי- אחלו לנו בהצלחה!
פרט להתפתחויות המוניציפליות, לא שקטנו על השמרים גם בזירה הלאומית-
פרויקט “רכש חברתי”- מול הג’וינט ומשרד רוה"מ מתנהל במרץ, ואף זכה להגדלה של 20%. מדובר בלא פחות ממהפכה תפישתית, במסגרתה כל המידע אודות שירותים חברתיים במיקור חוץ יונגש כמידע פתוח על גבי תשתיות מפתח התקציב, לרווחת הספקים (פרטיים ומגזר שלישי), המשרדים החברתיים (חינוך, רווחה, בריאות, קליטה) ומעל הכל- הציבור והמוטבים של השירותים הללו. מקווים להראות תוצרים ראשונים בקרוב!
הוגשו שתי הצעות מעניינות-
הראשונה כמענה לקול קורא של משרד ירושלים ומורשת להנגשת נכסי מורשת לא מוחשיים. בשיתוף הספריה הלאומית הגישה הסדנא הצעה לייצור תשתית טכנלוגית על ידי סטנדרטיזציה ועיגון גיאוגרפי (ובשאיפה גם עיתי והיסטורי) של נכסי מורשת לא מוחשיים, לעידוד שימוש מוטה שימור וכניסת יזמים ועסקים לעולמות המורשת. בפרט מתוכננת אפליקציה על בסיס תשתיות data city להצעות תוכן (שירים, תצלומים, מכתבים, קטעי עיתונות, מפות, סרטונים, מאמרים וכו’) למטיילים, מורים, תיירנים ובעלי עניין אחרים (לדוגמא, אם את מטיילת במושבה כינרת, האם תהיי מעוניינת לראות תמונות של המקום מלפני 20, 50 ו- 100 שנה? לשמוע שיר של רחל שקבורה שם? לקרוא/ לשמוע מכתב שנכתב משם? וכו’). נחזיק אצבעות…
כמו כן, הוגשה בקשה מטעם הסדנא להכרה כספק ממשלתי לשירותי דיגיטל בתפוקות לפרויקטים גדולים (הסדנא כבר מוכרת כספק לפרויקטים קטנים, אך היינו רוצים לייצר לעצמנו עוד דרגות חופש).
וכמובן- איך אפשר בלי תקציביזם? הסתיים מחזור ראשון (וענק!) לשנה זו, ואנו פותחים את ההרשמה למחזור הבא - נודה לעזרתכם בהפצה! במקביל גם נפתח מחזור ייעודי לשגרירי רוטשילד, בניצוחו של מתן- שגריר הבית, ובשאיפה שנצליח למשוך אלינו עוד כמה מהחברה’ המעולים האלו
ויש עוד הרבה דברים בתנור, אבל נשאיר משהו לחודש הבא
וכרגיל- אם גם אתן עשיתן משהו שווה בפרויקט שלא הזכרתי ממש אשמח שתעדכנו פה/ בפרטי.
להתראות,
דורית