תקציבי פיתוח מרכב"ה וממשל זמין (או: מי ביקש מפלי קרח ולא קיבל?)

מתוך: YNET כלכלה מהבוקר

תקציב המחשוב: עשר שנים של בור ללא תחתית
פרויקט מחשוב הממשלה מרכב"ה, שמנהל משרד האוצר, עלה לו כ־83 מיליון שקל במהלך 2013 - סכום שהועבר לחברות מחשוב, מערכות מידע, שירותי ייעוץ וסדנאות. מדובר בכמעט 19% מכלל התקציבים של משרד האוצר לספקים חיצוניים. עם החברות שנהנו מתקציבי מרכב"ה ניתן למנות את נס ישראל, סאפ, מטריקס, וואן טכנולוגיות תוכנה וטלדור.

מרכב"ה, אחד הפרויקטים היקרים שנערכו במשרדי הממשלה, הפך מאז היווסדו ב־2004 לבור ללא תחתית. הוא ספג ביקורת על התארכותו מעבר לתאריך היעד שקבעה הממשלה, שנת 2006, על ניהול בלתי יעיל ועל צריכת תקציבי ענק ללא סוף. היקפו של הפרויקט לא ידוע עד היום, אך ב־2010 חשף סגן החשב הכללי באוצר טל הרמתי כי תקציבו עמד על 605 מיליון שקל בסוף אותה השנה. כעת מתברר כי גם ב־2013 הקדיש לו משרד האוצר תקציבים נרחבים.

מבקר המדינה כבר התריע
מדובר בפרויקט מחשוב רוחבי בכלל משרדי הממשלה שנועד ליצור שקיפות בהעברות תקציבים מהמשרדים ולייצר מערכת ניהול משאבים ממשלתית אחידה. הוא מבוסס על מערכת ניהול המשאבים ERP של חברת סאפ הגרמנית.

בשנת 2007 טען מבקר המדינה כי תקציב הפרויקט חורג מגודלו המקורי, 375 מיליון שקל. המבקר גם טען כי בהטמעה הוקמה יחידת מחשוב בתוך האוצר, המורכבת ממאות עובדי חברות כוח אדם ובתי תוכנה פרטיים, ללא אישור של גורם מוסמך, וכי הגוף הזה גדל עם השנים. גורם בכיר בענף מערכות המידע אמר ל"כלכליסט" כי אחת המגרעות של הפרויקט היא שהוא אינו מוגבל בזמן ואינו מוגבל לתחום מסוים, ולכן “יכול תיאורטית להימשך לנצח”.

ממשרד האוצר נמסר כי “ההוצאה היא בגין פיתוח, תמיכה בלקוחות, עלויות כוח אדם ושדרוג של המערכת. מרכב"ה היא אחת מהמערכות הממוחשבות המורכבות ביותר שפותחו בישראל. לאחר כמה שנים נדרשים פיתוחים בהתאם לשינויים כדי לשמור אותה עדכנית ויעילה. בנוסף, נכללות עלויות פיתוח מערכות מרכב"ה בגופים ממשלתיים שעד היום טרם צורפו, כגון שב"ס וחטיבות במשרד החוץ”.

20 מיליון שקל ללהב"ה
עוד נחשף ברשימת עסקאות הספקים כי פרויקט ממשל זמין להנגשת שירותי ממשל לציבור עלה למשרד האוצר כ־105 מיליון שקל בתשלומי ספקים, 23.4% מכלל התקציב לספקים בשנת 2013. הסכומים הועברו בעיקר לטלדור, המנהלת את הפרויקט עבור המשרד, וכן לספקיות דוגמת מטריקס, נס והראל מערכות מידע, שכיום בבעלות וואן טכנולוגיות תוכנה. פרויקט להב"ה לחינוך טכנולוגי בפריפריה תוקצב בכ־20 מיליון שקל.

טלדור היא ספק מערכות המידע המוביל במשרד האוצר, והיא הלקוח הגדול מקרב משרדי הממשלה בתחום מערכות המחשוב. החברה תוקצבה בכמעט 50 מיליון שקל, ואחריה ברשימה ניצבות נס ישראל ומטריקס עם 25 מיליון שקל.

לייק 1

אם אנחנו כבר פה…

האוצר ישקיע 350 מיליון שקל במערכות המחשוב של רשות מקרקעי ישראל
70 מיליון שקל מתוכם יוקצו למסד הנתונים המקוון וכלי המידע

נוסף להקמת מערכת ניהול הלקוחות (CRM) ומערכות מחשוב נוספות, יושקעו כאמור 70 מיליון שקל בתשתית לבסיסי הנתונים, הקמת בסיסי הנתונים, ביצוע טיוב לנתונים ולמידע ברשות, הקמת מערך דיווח והטמעת כלי איתור מידע מתקדמים, לרבות גיאוגרפיים. נוסף לכך ישודרג אתר האינטרנט ותיבנה אפליקציה למכשירים ניידים.

עוד עולה מההסכם כי מטרות שדרוג מערכת המחשוב הן שיפור הממשק עם הלקוח, שדרוג בסיס הנתונים והקמת מערכי ניהול כספים ועסקאות.

מההסכם, שהגיע לידי “כלכליסט”, עולה כי לצורך מעקב ובקרה יוקם צוות מעקב על תוכנית המחשוב שיתכנס אחת לחצי שנה ויכלול את נציגי האוצר והמינהל.

היה נחמד אם היינו יכולים לקחת חלק בזה, תב״ע פתוחה היא בעצם פרויקט שעובד עם נתוני רמ״י, משפר את הממשק, משדרג את אתר האינטרנט, נותן בסיס לאפליקציה ניידת, מציע כלי איתור גאוגרפי…

2 לייקים

שלחתי דואל לעינת פז פרנקל שכתבה את הכתבה בתקווה שתספר לנו עם מי כדאי לדבר כדי להצטרף לצוות המעקב.של הפרויקט.