ניתוח הכנסות המדינה

בוא נמשיך את הדיון בפתיל נפרד - ממשיך את הדיון מ סטטוס פיתוח הפרויקט:

ממשיך את הדיון מ סטטוס פיתוח הפרויקט:

@mushon לצערי לא אספיק להגיע הערב, אבל במידה ויתקיים מפגש בשבוע הבא אגיע אליו. בינתיים, אם יש לך (או לכל אחד אחר) רעיונות נוספים או מחשבות לגבי זה, אני יכולה לחקור ולאסוף עוד נתונים שעליהם נוכל לדבר קצת יותר לעומק במפגש הבא.

להת’.

לייק 1

היי לכולם,

אנחנו מתחילים לעבוד על תהליך ניתוח הכנסות המדינה. כרגע אנחנו בשלב ראשוני של מיפוי השאלות שמעניינות אותנו בהקשר הזה ואיתור בסיסי נתונים לשאוב מהם מידע.

הנושאים שחשבנו שכדאי להתמקד בהם בניתוח הכנסות הם:

  • הכנסות שמקורן בארץ (גבייה ומלוות פנים) לעומת הכנסות מחו"ל (סיוע כלכלי, סיוע בטחוני, תקבולים מהשקעות ויתרות מט"ח)
  • הכנסות ממיסוי לעומת הכנסות ממקורות חיצוניים (מפעלים עסקיים וחברות ממשלתיות, למשל)
  • מיסוי ישיר לעומת מיסוי עקיף
  • מתוך מיסוי ישיר: הכנסות ממסים על שכר לעומת הכנסות ממסי חברות ועסקים
  • מתוך מיסוי על יחידים: חלוקה לפי עשירונים
  • איתור מגמות במתן פטור ממס (לדוגמה: הקלות במע"מ)

אחרי שיהיה לנו מיפוי ראשוני של הכנסות המדינה אפשר להיכנס לשאלות הבאות, כמו איזה מסים מגיעים מאיזה סקטורים, ובהתאם לזה איך פטורים מסוימים משפיעים על התקציב (חשוב לזכור שגם פטור ממס הוא הוצאה תקציבית שצריך להתייחס אליה).

מה אנחנו צריכים עכשיו?
קודם כל, למצוא מקורות מידע. אפשר להתחיל בפילוח שמופיע בסעיף תקציב הכנסות המדינה באתר בתקציב הפתוח, ולקבל פרטים נוספים באתר של מנהל הכנסות המדינה שנמצא כאן.
מעבר לזה, אנחנו צריכים לבנות כלים לניתוח הנתונים שאנחנו אוספים כדי שנוכל בסופו של דבר להציג אותם באתר.

אם יש לכם מחשבות, הערות או דברים חשובים נוספים שלדעתכם צריך להתייחס אליהם בהקשר הזה, אנא שתפו אותם כאן.

תודה!

רחל.

רשימת לינקים לאיסוף נתונים:

  1. מינהל הכנסות המדינה
  2. מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל
  3. אתר התקציב הפתוח, סעיף הכנסות המדינה
  4. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
  5. מרכז המידע והמחקר של הכנסת

אין את כל המידע בלינקים האלה (ובכלל), אבל זה מקום טוב להתחיל. אנחנו מכינים כרגע איזה שהוא מבנה לפיו נוכל להתחיל באיסוף הנתונים, ואז נשמח אם מתנדבי תוכן יצטרפו ויעזרו לנו.

אפשר לראות בלינק המצורף את האקסל הראשוני וגרף ההכנסות הראשוני

https://drive.google.com/folderview?id=0B2ARSveKrvtUV1o1cEJsWExzWXM&usp=sharing

היוש וזה,

הכנתי טבלאות ניתוח הכנסות שאפשר להתחיל לזרוק אליהן נתונים. לדעתי העיקר זה הפער בין תחזית ההכנסות והכנסות בפועל, וכן ניתוח של ההכנסות מגבייה (וזה מה שקיים בטבלאות, בינתיים חלקית). אפשר להסתכל על התרשים של ברוכי ולהבין לאן אנחנו רוצים לקחת את זה, ואז להתחיל למלא את הטבלאות באמצעות כל הלינקים הכיפיים שבהודעה הקודמת.

הקובץ נמצא כאן.

טודלו,

רחל.

טוב,

אז יש הרבה מידע שבמבט ראשון נראה לא מסודר. אפשר לראות במנהל הכנסות המדינה את הקבצים, לא נראה שיש פורמט אחיד. יש שם הרבה מידע וכרגע לא בדיוק ברור מה רלוונטי לנו בדיוק.

זה בדיוק העניין - יש הרבה מידע מפוזר על פני כמה מקורות, צריך לאסוף אותו ולסדר קודם כל. במנהל הכנסות המדינה יש שנים חסרות מבחינת נתונים, וזה בלי לדבר על הכנסות שלא מגבייה, שלגביהן נצטרך להתאמץ יותר.

את הטבלאות ניסיתי לבנות בהתאם לתרשים שתכננו, אבל עם ירידה גדולה יותר לפרטים (למשל, פירוט לגבי מס הכנסה - שכירים, עצמאים, חברות - שיכול להראות מגמות מעניינות). כרגע צריך ליצור טיימליין של ההכנסות מכל אחד מהמקורות (יש עוד הרבה עבודה) ולראות מה התמונה שמצטיירת. אידאלית, יהיה מעניין להראות באתר תרשים שמדגים את זה בצורה ויזואלית.

כמובן שלא הכל רלוונטי וצריך גם לחשוב בדרך ולראות איך זה מסתדר עם שאר הפיצ’רים באתר והמטרות של הפרויקט, אבל קודם כל צריך לאסוף את הנתונים באופן מסודר או לכל הפחות אחיד. לגבי הטבלאות - אם יש דרך נוחה או מסודרת יותר לבנות אותן אני פתוחה להצעות :slight_smile:

@rachelrn
ניתוח של המממ של הכנסות המדינה בתקציב 2015.

אדם

לייק 1

אני מעדכן טבלאות להכנסות המדינה. התחלתי במיסוי ישיר. המסמך נמצא כאן

יש לי בעיה שאני אשמח אם תעזרו לי לפתור. במסמך של 2011-2012 יש שינוי בטבלה (עמוד 5) מול המסמך של 2009-2010 (עמוד 7). קחו לדוגמא את מס ההכנסה בשתי הטבלאות בשנת 2008. ישנו הבדל, הוא לא גדול אבל עדיין הבדל. לאיזה מסמך אני מייחס את הנתונים הנכונים?

ברוכי

היי ברוכי,
אני מהבית היום :slight_smile: עברתי על המסמכים. אני נוטה להסתמך על נתונים מאוחרים יותר מכיוון שלפעמים יש התאמות מסוימות של שיעור הגביה (הגיוני שב-2011-2012 יהיה מידע שלם יותר מאשר ב-2009, למשל). מעבר לכך, נראה שההבדל לא משמעותי ושומר על היחס מבחינת השינוי לאורך השנים - אלא אם אני מפספסת משהו מהותי יותר.

תודה!

רחל.

עדכון מהפגישה האחרונה:

אנחנו מנסים כרגע להביא את המידע ולראות אילו שאלות או סיפורים יעלו לנו מהמידע. גל, רחל, אביעד, ניר, ואני עובדים על עדכון הנתונים ממנהל הכנסות המדינה. שמנו לב שיש שוני בדוחות השונים לגבי אותם שנים. זאת אחת השאלות שנעלה. בינתיים אתם מוזמנים להכנס ל spreadsheet המעודכן כאן

תהנו,
ברוכי

אוקיי,

המסמך על המיסים הישירים מוכן, אפשר לראות אותו כאן. זאת נקודת ההתחלה שלנו לניתוח הכנסות המדינה.
יש את ריכוז הדוחות השונים, והשוני בסעיפים של אותם שנים לאורך המסמכים השונים.
הסברים לסעיפים השונים שבטבלה אפשר למצוא במסמך הזה.

תיכנסו למסמך ותעלו שאלות. השאלה הראשונה שעולה היא כמובן, מדוע יש הבדל בין המסמכים לגבי אותה שנה.

שלב הבא, אנחנו צריכים לייבא גם את המידע על הכנסות של מיסים עקיפים ואגרות. ניר עובד על הכנסות מתמלוגים. מעבר לזה עדיין לא נגענו בתחזית הכנסות מול הכנסות בפועל.

אח"כ השאלה תהיה איפה ואיך לשלב את זה באתר.

ברוכי.