שתי הרצאות במפגש הפיתוח השבוע 16.1 - בינה מלאכותית ופיז"ה פתוח

ב- 20:00 שירי דורי-הכהן, חוקרת מדעי המחשב באונ’ מסצ’וסטס (UMass), תציג מחקר וסטארט-אפ חדש לזיהוי וניתח מחלוקות בנוגע לתוכן ברשת, בתקווה להוות חלק מהמאמצים לניפוץ “בועות הפילטר”.


ב- 21:00 אבנר קנטור יספר על פרויקט פיז”ה פתוחה שהוא משיק בימים אלה http://opisa.org/
המערכת מנגישה את נתוני מבחן פיזה של חצי מיליון תלמידים בכשמונים מדינות בעולם, כולל התוצאות הטריות של 2015, ומאפשרת לבחון מגמות במערכות חינוך בעולם. הפרויקט מנוהל במרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה.


מה זה בועות הפילטר?

בערב זה, אוטופיה יחד הסדנא יארחו את שירי דורי-הכהן למפגש על אלגוריתמיקה ו- AI שסביר שיהפוך לדיון פילוסופי סוער אודות הכימות של אמת, עובדות ופרשנות, וההגדרה של “קהילה” או “שנוי במחלוקת”.

האם חיסונים גורמים לאוטיזם? האם כדור הארץ מתחמם והאם לבני האדם יש השפעה על כך? מה צבע השמלה? כולנו נהיינו ערים עד כדי כאב לקיטוב המידע ברשת, לבועתיות הקהילות השונות ולמחלוקות העזות הפורצות כחלק מתהליך זה.

האלגוריתמיקה הדיגיטלית עוטפת אותנו בסביבה נוחה ונעימה ואנו נדרשים ליותר ויותר מאמצים ע"מ לגשת לתוכן חדש או שונה, לא כל שכן כזה השנוי במחלוקת עבור הקהילה אליה אנו משתייכים. אבל עד כמה התוכן הנוח והמיידי שזמין לנו, הוא נחלת הכלל, עמדת המיינסטרים, ועד כמה הוא שנוי במחלוקת בציבור הרחב או בקהילת השונות משלנו? האם, או עד כמה, אנחנו חיים בבועה?

היעדר התובנות האלו תורם לקיטוב חברתי ופוליטי חריף יותר ויותר, ומוביל להיעדרו של דיון ציבורי מיודע (או דיון בכלל) שתי תופעות ארסיות במיוחד במרחב הדמוקרטי.

המחקר של דורי-הכהן והסטארט-אפ שהקימה עוסקים שניהם במנגנוני בינה מלאכותית שמיועדים בסופו של תהליך לסייע בזיהוי וניתוח מחלוקות בנוגע לתוכן, או בקיצור ובתקווה, להעמיד בהמשך את האפשרות לדעת בעת קריאת מאמר או צפייה בסרטון עד כמה הוא בקונצנוזס או עד כמה הוא שנוי במחלוקת, בקרב הציבור הרחב או בקרב קהילה מסוימת, הרלוונטית לכם, או למידע עצמו (מדעני אקלים, פלסטינים, בני נוער, גיימריות, וכיו"ב)