סטטוס פיתוח הפרויקט

היה לנו יופי של האקתון ומשתתפינו העיקריים קיבלו ממני מייל, והנה הוא גם כאן:

היי לכולםן,

אז היה לנו יופי של האקתון, באמת! סיכום קצר של מה שהיה לנו, לטובת אלו מאיתנו (רובנו) שלא הגיעו למפגש הסיכום - ו- ספוילר: קביעת פגישת פרויקט ב20:00 במהלך מפגש הפיתוח הערב (שני).

אז מה היה לנו:
קודם כל, משימת טיוב הנתונים - חיבור בין סעיפים תקציביים ישנים וחדשים, שיאפשר לנו לתת זווית היסטורית מדויקת יותר, כמעט הסתיימה. יונתן ריכז את הנושא, ועבדו איתו, באופן קבוע או לפרקים, הדס, רחל, יובל, יודית וגם אני (גל). מה שנשאר לנו לעשות זה להריץ בדיקות אוטומטיות כדי לוודא שאין בעיות, ואחרי שנראה שישנן בעיות (כי, נו, החיים), לתקן אותן - ולהתחיל למצוא את התכנים הבאים שלא מוצגים אצלנו באופן מהימן. אנחנו עוד לא יודעים מהם, אבל אינדוקציה בסיסית תגלה שהם בטוח קיימים.

אורי עשה עבודה מדהימה במימוש מערכת החיפוש המורכב וההתמצאות באתר. אני לא יודעת להשתמש במונחים טכניים, אז סלחו לי על היעדר ההרחבה, אבל ראיתי את זה בסביבת הפיתוח וזה מהמם. יעלה בגרסה הבאה של האתר באינטרנט הקרוב למקום מגוריכם.

אני והדר, מעצבת נהדרת שהגיעה אלינו לראשונה בהאקתון, התחלנו לאפיין (והיא - לעצב) את האופן בו אנחנו מציגים את ההעברות התקציביות מבחינה תוכנית. את הניוזלטר פחות או יותר סיימנו, כאשר אנחנו ממשיכות לעבוד על עמוד ההעברות ומשם העולם או משהו כזה. העלינו רעיון להכין שאלון ליוזרים המועדפים עלינו (חברות כנסת, עיתונאים, אקטיביסטיות, אקדמאים וכו), בו ננסה להבין מה משתמשינו רוצים לראות, ומה הכי חשוב להם על מנת לעבוד ולייצר אג’נדה, אז זה גם צפוי לקרות, מתישהו. נסו לחשוב כולכם על משתמשים פוטנציאליים שתרצו לכתב. אני חושבת שאנחנו מתקרבים לשלב שכדאי להתחיל להיות בו בקשר עם בטא יוזרס.

רחל, דרור וברוכי התחילו לחקור את נושא הכנסות המדינה, אליו אנחנו לא באמת מתייחסים כרגע, ומתחילים לייצר תוכנית עבודה. זה מגניב מאוד.


היה במייל הזה הרבה ניים דרופינג, ומעבר לזה שמגיע לכולם קרדיט על עבודה נהדרת, זה גם אקט מניפולטיבי מעט שמטרתו להבהיר למה חשוב להגיע למפגש הפיתוח היום. הצוות התרחב מאוד לאחרונה, ובסופו של דבר, כולם יודעים מיהם אדם ומושון, הרוב יודעים מי אני, אבל לא מכירים אחד את השני. מעבר לכך שנחמד להכיר את האנשים איתם עובדים, יש פה אינטרס לפרויקט שתכירו ביניכם, כי יכול מאוד להיות שהאדם שאתם מחפשים לאיזה שטיק שלא יודעים מה לעשות איתו, הוא בדיוק האדם בצד השני של הפרויקט - ואתם בכלל לא מודעים לזה. היכרות והסבר אישי של כל אחד על הדברים עליהם עובדים תאפשר להקים תתי-צוותים לתתי פרויקטים. הפרויקט הזה הולך וגדל, והידע צריך להתפזר בין כולנו. פלוס, אנחנו רוצים להיות מוכנים ככל האפשר לדיונים על תקציב 2015, שהולכים ומתקרבים.

בתגובה למייל, אדם הוסיף: "ועוד קצת ניימדרופינג:

  • יעל עבדה על טבלת התמיכות (אם כי הלכתי מוקדם ולא ראיתי איך יצא)
  • סער, עומר (ועוד מישהו ששכחתי את שמו) עבדו על נושא התקשרויות המדינה עם ספקים ונראה שהם התקדמו יפה.
    "כולם בבקשה בבקשה תירשמו לפורום שלנו ותסמנו ״צופה״ (או לפחות ״במעקב״):
    http://forum.hasadna.org.il/c/5-category/13-category

כך נוכל לנהל את הדיונים באוויר הפתוח ולא במיילים".

ועכשיו לפרקטיקה:

הערב בשעה 20:00 ניפגש בחדר הקטן של קמפוס גוגל (למתנדבים שלא היו במפגשי פיתוח לפני כן: מדי יום שני הסדנא עורכת מפגש פיתוח החל בשעה 18:00, בקמפוס גוגל (מגדל אלקטרה - יגאל אלון 98, קומה 34). נכיר אחד את השנייה ונבנה תוכנית עבודה יחד.

@aaa כתב גם API לאירועים על הטיימליין של התקציב (!!!)
ברוכי התחיל לשלוף את תמונות לח״כ מתוך אתר הכנסת
@Uri_Klar לקראת סוף המפגש התחיל לעבוד על להכניס את האירועים לויזואליזציית השינויים בתקציב

אני עיצבתי כותר חדש לדפים שגם כולל את ההיררכיה של הסעיפים, גם כתבתי לזה CSS ו-HTML
@Uri_Klar הטמיע את זה כתוכן דינמי

אני גם התחלתי לעבוד על סקיצות ראשוניות לדף הראשי. אשמח לשתף כשזה יבשיל עוד קצת.

יש עוד שלא ציינו?

היי לכולם,

רציתי רק להצטרף לברכות ולעדכן בקצרה לגבי נושא ההכנסות: קודם כל תודה לדרור שעזר לי לחשוב על הנקודות המרכזיות לעבודה ולברוכי שהתחיל עם עיבוד הנתונים בהאקתון. בעיקרון הנושא דורש חשיבה רחבה (שאשמח אם נעשה יחד) כדי להחליט מה החלק של ההכנסות בפרויקט כולו. מעבר לזה דרור ואני איתרנו מאגרי נתונים שאפשר לעבוד מהם והכל ניתן למצוא בפורום תחת הכותרת ניתוח הכנסות המדינה, אי לכך ובהתאם לזאת אני צופה שבקרוב תהיינה משימות תוכן נוספות - ברגע שיוחלט על הפורמט.

לצערי לא אספיק להגיע למפגש הערב אבל היה כיף ומשמח לפגוש עוד אנשים בפרויקט המעולה הזה, להת’ בשבוע הבא!

רחל.

היי!
אז הייתה לנו פגישה רשמית ראשונה של צוות הפרויקט. נכחו אדם (אנה פרנק), מושון (מיידנק-מנגלה-מחנות השמדה), ברוכי (בירקנאו), יובל (יודנרט), דרור (דרזדן), יונתן (יודנראוס), יעל (יאנוש קורצ’אק), אורי (אחים שריפה), הדס (היטלר, השואה, הגבורה), דור (דכאו) - ואני, גל (גרינג).

כמו שאמרנו מראש, זו הייתה פגישת היכרות. זה אומר שבעיקר הצגנו את עצמנו (ושם של אלמנט מן השואה המתחיל באות הראשונה של השם) ומה עשינו בפרויקט עד עכשיו. אדם ומושון דיברו בהרחבה על הפרויקט (כלומר - מושון דיבר ואדם הנהן), ועל מערכת היחסים המורכבת שלנו עם אגף התקציבים, שכולנו הסכמנו שכדאי לחדשה. אני חושבת שבעיקר כדאי שנגיע אליהם עם דברים אופרטיביים - כלומר, להבין מה אנחנו יכולים לרצות מהם, במה הם יוכלו לעזור לנו ובמה אנחנו יכולים לעזור להם. כדאי שכולכם תתחילו לחשוב על זה.
ואם כבר קשרי חוץ - אני רוצה לחזק את קשרינו עם מרכז אדוה (מכון מחקר כלכלי-חברתי באוריינטציה סוציאל דמוקרטית), אז גם כאן חשוב לי שתנסו למקד תתי-פרויקטים ולהבין מה אתם רוצים. וגם - התחלנו לדבר על לחבר רשימה של יוזרים שיאהבו אותנו (עיתונאים, אקדמאים, פוליטיקאים וכו’), גם לצרכי בטא-טסטינג, גם לחדד נקודות שלא ברורות לנו וגם כדי שברגע שנעלה באופן רשמי, יהיה מי שיפיץ אותנו.

אוף דה רקורד - התקציב לשנת 2015 כנראה יעבור לאישור הכנסת איפשהו בפברואר (קרוב לדד ליין). בפועל, חשוב מאוד שנתכוונן להרבה יותר מוקדם. כלומר, שנעמוד במצב שאם פתאום אומרים לנו שבעוד שבוע אנחנו צריכים להיות באוויר, אנחנו יכולים לעשות את זה.
אניהאו, משימות מרכזיות שעלו:
ריכוז משתמשי בטא
ריכוז שאלות למרכז אדווה ומכוני מחקר.
דף ראשי (מושון עובד עליו אז ווי ספיק)
הכנסות (רחל, דרור וברוכי חוקרים את הנושא)
אפיון חברתי, עמבודים (איך אנחנו עושים את זה? מה אנחנו עושים? אני אשמח לעבוד על זה עם עוד מישהו)
הסברי תקציב מאוירים
מדריך דינמי לשימוש באתר (יונתן והדס אמונים על הנושא)
ואני והדר, שלא נכחה, עובדות על הצגת ההעברות.

קיצר, יהיה כיף. אסיים במילותיו של שר האוצר שלנו -
“טוב ביי”.
(אני אמשיך)

מוזמנים להיכנס לאתר:
http://the.open-budget.org.il/stg/#main//2014

בשביל להתרשם מדף הבית החדש (הוא עדיין בשלבים ראשוניים של עיצוב ומימוש, אבל תקליקו מסביב…) וגם מהשמות על הטיימליין (הקרדיט ל- @Uri_Klar, השלב הבא הוא לחבר את התמונות של @baruchih).

רק מזכיר יש עוד הרבה משימות כאן, תחת הmilestone ״2015 Budget Launch״ :wink:

אדם

בנוגע לשאלה שהתעוררה על נרמול התקציב כאחוז מהתמ"ג:

ביום שני האחרון (27 באוקטובר) דיברנו על האפשרות להציג את התקציב ואת סעיפיו גם כאחוז מהתמ"ג בכדי “לנרמל” אותו על פני שנים (כי כרגע נראה שבגדול כל התקציב “גדל”) - ולא רק כאחוז מהתקציב של אותה השנה.
תזכורת קצרה: תמ"ג (תוצר מקומי גולמי / GDP) הוא מדד מקובל שמטרתו לבטא את “כל מה שמיוצר במדינה” (מוצרים ושירותים). הרעיון, בגדול, הוא שכל מה שמיוצר במדינה הולך או לצריכה פרטית, או לייצור, או לצריכה ממשלתית - ולכן הצגת התקציב כאחוז מהתמ"ג בעצם אומרת מה “נתח העוגה” שהממשלה לוקחת מסך כל המוצרים והשירותים שמיוצרים במדינה.
בעקבות הערה שקיימות הסתייגויות אידיאולוגיות להצגת התקציב כאחוז מהתמ"ג, הוחלט לנסות ליצור טיפולוגיה של מדדים שונים לנרמול התקציב על פני שנים. לשם כך פניתי לכלכלנים ממנעד תפיסות באקדמיה הישראלית, לצד בדיקה והשוואה בין פרסומים רשמיים של גופים שונים.
בשורה התחתונה, למרות שמדד התמ"ג כמובן לא חף מבעיות (גם ובעיקר בלי קשר לשאלת הדרך הנכונה לנרמל את התקציב לאורך שנים), הוא כן מקובל בתור הסטנדרט. קיבלתי פידבקים “מאשרים” מד"ר שלמה סבירסקי ממרכז “אדווה”, דרך פרופ’ מישל סטרבצ’ינסקי מון ליר ופרופ’ דן בן-דוד ממרכז טאוב, ועד פרופ’ צבי אקשטיין מהבינתחומי.
המסקנה העיקרית, תכלס, היא שלא מצאתי מישהו שמתנגד להצגה של התקציב כאחוז מהתמ"ג*, או חושב שהיא לא בעלת ערך בכלל. כן עלו הצעות טובות ומועילות למדדים נוספים שיש להציג לצד ההצגה של תקציב כאחוז מהתמ"ג:
א. כדאי להציג במקביל גם נתונים על התקציב כאחוז מגודל האוכלוסיה (ההוצאה הממשלתית לנפש). עם זאת, יש סעיפים תקציביים שלא ברור אם יש “הגיון” בזה שהם יהיו פרופורציונאליים לגודל האוכלוסיה (כמו, למשל, ביטחון) - ולכן אותם כנראה אין טעם להציג מנורמלים לגודל האוכלוסיה (בניגוד לרפואה, חינוך, וכו’).
ב. איך שלא מתמודדים עם שאלת סעיפי התקציב האלו, בנוגע לגודל התקציב כולו - כדאי להציג את השינויים לאורך השנים בתמ"ג לנפש ובהוצאה הממשלתית לנפש (מה שתכלס רואים זה שהתל"ג לנפש עולה באופן משמעותי וההוצאה הממשלתית לנפש לא כל כך).
ג. בכללי צריך להיות מודעים (גם בשאלה הזו וגם בכלל בנוגע לפרויקט) לבעייתיות שבצמצום הדיון אודות התקציבי לדיון כמותי בלבד. למשל: תקציב החינוך גדל משמעותית בשנים האחרונות. האם פירוש הדבר שהתוצר החינוכי של “מערכת החינוך” טוב יותר? האם הכסף הולך בתוך מערכת החינוך לסעיפים הנכונים? מה בכוונת מערכת הביטחון לעשות עם מטוסי ה-F-35 שהיא רוכשת? האם אי אפשר להשיג את אותה רמת ביטחון גם בפחות מטוסים? וכו’.
כמובן שאעדכן אם אקבל פידבקים נוספים (יש עוד כמה מיילים שלא נענו).
מכל מקום, נראה לי שכל ה-Data Sets הרלוונטיים למדדים האלו זמינים בלמ"ס בחלק על תמ"ג (http://www.cbs.gov.il/reader/?MIval=cw_usr_view_SHTML&ID=710) ואם לא אז ב-Trading Economic על בסיס נתוני הבנק העולמי (http://www.tradingeconomics.com/israel/gdp-per-capita).
תחזית התמ"ג הרשמית לשנה הבאה מפורסמת על ידי חטיבת המחקר של בנק ישראל , והיא מתעדכנת באופן רבעוני. העדכון האחרון פורסם בספטמבר (http://www.boi.org.il/he/NewsAndPublications/RegularPublications/DocLib3/ResearchDepartmentForecast/forecast-sep-2014.pdf).

*סייג: להשוואה בין תקציבי מדינות שונות נהוג לתמ"ג מותאם לכח קנייה (כלומר, תכלס: מנורמל לדולר, כמטבע יציב יחסית). כתלות בכמה רוצים ללכת אחורה עם הנתונים באתר, יכול להיות שיש מקום לשקול להציג את התקציב כאחוז מ"תמ"ג ריאלי" (כלומר מנורמל למחירי X ובשקלול פנימה של האינפלציה).

חמדודים, אנלא מרגישה טוב אז מסתמן שלא אגיע היום. לא אהיה גם יום שני הבא (מסיבות טובות יותר - נוסעת ללונדון), אז עדכנו כאן איך הולך ומה עושים ואנסה להתקדם מהבית אם אצליח למצוא זמן לפני שטסה.

סורינג

גל

כמה משימות תוכן חביבות למלא את הסופ״ש בתוכן (סטגדיש!):

לשפר את כל התוכן ההיקפי של הפרויקט: דף הוויקי, דף הפרויקט באתר הסדנא.
לחשוב מה אנחנו רוצים שיופיע בfooter של האתר (מה יהיה כתוב? אילו לינקים?)
https://huboard.com/OpenBudget/open-budget-frontend#/issues/47371842

לכתוב את ההודעה שנציג לכל המשתמשים שמגיעים אליו מאתר התקציב הישן (בסגנון: שימו לב שזה לא אתר ממשלתי אלא אתר של הסדנא וכו׳).
https://huboard.com/OpenBudget/open-budget-frontend#/issues/47370940

שיהיה סופ״ש פורה ונעים,
אדם

היי גאייז,

לא אגיע הערב (אני משתדלת לעשות שבוע-שבוע עם הנסיעות מחיפה). אם הבנתי נכון אנחנו בישורת אחרונה של השקת האתר, אז לא אגזול ידיים עובדות מהמשימות שנותרו, אבל!! אם יש מתנדבי תוכן חסרי מעש, הכנתי טבלאות לניתוח הכנסות המדינה שאפשר להתחיל לשחק איתן (כמובן אם אין דברים דחופים יותר לקראת ההשקה). אני אעבוד עליהן מהבית השבוע אבל מי שמאוד מתחשק לו מוזמן להצטרף (אני מסתכלת עליך, @50stuck).

להת’ בשבוע הבא ותודה!

רחל.

עדכון על השקת האתר בכנסת:

ההשקה תתקיים ב-3.12, בשעה 15:00 באולם נגב.
כולם מוזמנים!

אדם

לייק 1

אומג אחרי היעדרות שנבעה מרצף אנפורצ’נייט של מחלה-נסיעה לחו"ל-מחלה נכנסתי לאתר להתעדכן מה הולך.
אתם פאקינג מדהימים!

3 לייקים

הי חברים, חזרתי :smile:
אחרי ביקור די מוצלח בבית השני שלי (ניו יורק) אני שמח לחזור לעניינים. מעודד משהו (?) לראות שהכנסת לא מתרשמת במיוחד מהצעת התקציב של האוצר ולדון עליו פחות מעניין אותה מלהתכונן לבחירות הבאות, אבל לנו יש השקה בשבוע הבא, אז אותנו זה מעניין.
אנחנו מצטערים אם הנוכחות במפגשי הפיתוח היתה דלילה יותר בשבועיים האחרונים, אבל שמחנו לקבל Pull-Requests וגם עבודה טובה שנעשתה על תוכן. בכל מקרה אנחנו חוזרים בפול קיטור לעבודה הערב. אני אגיע בשבע.
בתוכנית:

נשמח לשמוע שאתם באים ועל מה בא לכם לעבוד לקראת ההשקה ביום רביעי ה-3 בדצמבר.
ברכות,
אדם ומושון
(מהמפקדה הזמנית בהנרייטה)

אני כנראה לא אגיע הערב, ואהיה לא זמין (חוץ מאימייל מדי פעם) ממחר עד יום ראשון.

הנה לינק למסמך עם מה שצריך בשביל לעבוד על ה-intro (קישרתי גם ב-issue). עיקר העבודה שנשארה בשביל להגיע למשהו שמיש היא עבודת תוכן - לכתוב טקסט לכל שלב.

אוף באט און טופיק - ראיתם כבר את הפרויקט המהמם שאמסטרדמסקי עשה לפישוט התקציב והתפרסם היום? אם לא, כנסו כנסו http://my.calcalist.co.il/budjet1/

פנטסטי. ככה מספרים סיפור.

היוש,

אני מגיעה מחיפה, אז רק כדי לוודא שלא אגיע היום ו(שוב) לא יהיה אף אחד - האם אתם מתכננים להגיע הערב למפגש?

בהנחה שכן, נתראה הערב.

רחל.

מושון ואני נגיע בשש

לייק 1

הי כולם, אני חולה ועובד על ההדרכה מהבית. מצפה לסיים תוך שעה וחצי

אני מגיע עד 8.

טוב, ההדרכה נראית ונקראת היטב לדעתי. אשמח לאינפוט ממי שת/ירצה לתת

לייק 1