מחפש לדבר עם מישהו ממבקר המדינה על תרומות לפריימריז

הי לכולם,
אני מאוד מתעניין במידע ממבקר המדינה בכל הנוגע לתרומות למועמדים, מה שמופיע כאן:
http://www.mevaker.gov.il/he/mimun/donation/Pages/NonPartyDon.aspx

אבל המידע הזה והדרך בה הוא נאסף ממש ממש גרועים, מלוכלכים ולא סטנדרטים. באתר מבקר המדינה סוג של מתנערים מאחריות ע״י משפט הכסת״ח הזה:

חשוב לדעת!
המידע על התרומות מפורסם בהסתמך על הדיווח של המועמד בלבד ועל אחריותו.
נתוני התרומות והתורמים מופיעים ללא עיבוד של משרד מבקר המדינה.

נו באמת…
זה מיצר מצב שהמידע הרגיש והטעון פוליטית הזה ממש לא מטופל כמו שצריך. הייתי רוצה להבין מה המדיניות בנושא ואם יש אפשרות להשפיע עליה בדרך זו או אחרת.

בברכת הון-שלטון-דאטה-ביזיון לכם
(וגם שבת שלום)

מושון

חשודים מידיים ליכולת תגובה: @nirhirshman @daonb @shevy @aaa @ofri @morchickit

היי,

אדם כבר עשה סקרייפינג למידע הזה בעבר, ונורא קשה לנתח אותו, בעיקר כי המזהה הוא לא חד ערכי, וצריך להכיר טוב מאוד את הביצה כדי לדעת מי באמת תרם (נניח, נשים ואמהות של טייקונים שתורמות בשם בעליהן או תורם בשם אלי כהן). בנוסף, זה רק מידע על תרומות לפריימריז או למועמדים שאין להם מפלגה. שנה שעברה אפשר היה לראות שם את התרומות שקיבל לפיד, השנה כבר לא, כי הוא חבר מפלגה בכנסת. את כחלון לעומת זאת, אפשר לראות.

לגבי הדיסקליימר, לצערי הוא נכון. יש פה שתי סיבות:
א. לעומת מידע אחר, המידע הזה מתפרסם די מהר, מה שכנראה מוביל למהירות על חשבון איכות ולפני הדו"ח הסופי של המבקר. אני חושבת שזה דווקא טוב שהוא כותבים שזה מידע “גולמי”.
ב. הבעיה במערכת דיווח תרומות נעוצה בעיקר בדיווח התרומות… אני חושבת שזה דווקא חשוב שיש משפט כזה שמזכיר לאנשים שאין כרגע אפשרות לוודא שכל המועמדים מדווחים, לפחות לא בזמן אמת, ויש כנראה המון מועמדים שיחכו עם הדיווח הזה עוד כמה שבועות עד שהם ידווחו (כי אין מסגרת זמן בה באמת אפשר לדווח, ההנחיות שאני קראתי פשוט אומרות לדווח, בלי מסגרת זמן). כשהמבקר יעבור על הספרים וחשבון הבנק של המועמדים, זה אולי יראה אחרת.

והנה מתוך הנחיות המבקר:
"לאחר ביצוע הביקורת של מבקר המדינה על חשבונות המועמדים במערכת הבחירות המקדימות, יפרסם מבקר המדינה את רשימת התורמים הסופית במועד ובאמצעי הפרסום שיקבע; הפרסום יכלול את שם התורם, את מקום מגוריו ואת סכום התרומה שניתנה למועמד וסכום התרומה שתוחזר - אם תוחזר. " (אגב, לפני שנתיים המבקר הורה לבנט להחזיר תרומות…)

בקצרה, אני חושבת שזה מבורך שהמבקר מפרסם את הנתונים האלו בזמן אמת, או קרוב ככל האפשר לזמן שבו הגיעו הנתונים. היה טוב יותר אם היה לזה API, אבל כאמור, עוד חזון למועד.

שבת שלום,
מור

רעיון שעלה במהלך השיחה שלי עם מושון -
אולי המדינה צריכה להיות זאת שעושה את הסליקה של התרומות האלה. ככה אפשר להיות בטוחים שהמידע מתקבל בזמן אמת, שלא עוברים את סך התרומות המותר ושכל המידע שנאסף הוא מדויק ו״נקי״.

אדם

זה עדיין לא מונע ממועמדים להשתמש בחשבונות אחרים, וזה כנראה יגרור הר
בירוקרטיה שיקשה על מועמדים לגייס כסף, וזה לא ימנע ממבקר המדינה לפשפש בכל
חשבונות הבנק של הפוליטיקאים (וזה דורש חקיקה, וכשזה נוגע לכסף של פוליטקאים,
בהצלחה עם חקיקה…).

העובדה שהמידע מוצג היום לכל דורש בזמן שהוא מוזן במערכת הזו נראה לי כמשהו
חיובי ושיכול לעזור למבקר המדינה אל מול המועמדים השונים. זה מידע גולמי,
והעובדה שהוא מפורסם עד שמבקר המדינה יערוך דו"ח מקיף זה משהו מבורך. תראו
אילו דברים יפים יוצאים מזה בינתיים, למשל זה
https://www.facebook.com/555898814436639/photos/a.556290817730772.145251.555898814436639/998495956843587/?type=1&theater.
המצב שבו הדו"חות האלו יפורסמו אחרי שהמבקר הסתכל בספרים נראה לי אבסורדי,
ואני חושבת שבמקרה הזה אנחנו דווקא צריכים לשבח, לא לבאס.

יש פה בעייה יותר גדולה - מימון מפלגות. כמות האשראי שהן לוקחות מול הבנקים -
כמה הוא?ל מי הם התחייבו? מה היו ההוצאות שלהן ומול מי? מאיפה ההכנסות מלבד
מהמדינה? זה לא פחות חשוב ממימון פריימריז, בעיקר שיש מעט מאוד מפלגות שעושות
פריימריז, והרבה אחרות שראש הסיעה מחליט על המועמדים. את הדו"ח הזה אני רוצה
לראות והוא לא זמין היום. אמורה להיות מערכת כזו לכל מפלגה, היא אמורה להציג
הכנסות והוצאות, והיום המידע שלה לא זמין. את זה היה לי מעניין לראות. תנסו
אתם להכנס לקישור שבאתר מבקר המדינה ותעלו חרס -
http://primaries.publish.mevaker.gov.il/

(לפירוט יותר על מימון מפלגות, ראו המסמך הבא
http://www.mevaker.gov.il/he/Laws/DocLib/law_m_miflagot_hanhayot_27.01.2009.pdf
).

מור

2014-12-26 14:37 GMT+00:00 אדם קריב info@hasadna.org.il:

השאלה היא אם לא יכולה להיות דרך יעילה ושקופה יותר לעשות את זה מהיום. אני מאמין שכן ואני חושב שזה כן יכול לעבוד דרך המדינה. תחשבו קיקסטרטר.גוב סטייל.

Mushon Zer-Aviv
Mushon.com | Shual.com | @Mushon

כמה דברים:

מנגנון הביקורת של מבקר המדינה נועד לייצר שליטה ופיקוח על כל הכספים שנכנסים ויוצאים במסגרת מערכת הבחירות (זו למעשה מערכת כמעט סגורה שמבוססת על תרומות שמוגבלות בסכום ותקציב מימון בחירות לצד ערבויות לתקציב הזה). כבר היום, יש כספים שעוברים מהצד, אבל צריך להבין, שככל שאתה מגביר את הלחץ והביקורת על התרומות, ככה אתה גורם ליותר כספים לעבור מהצד. כבר עכשיו, אני מאמין שהפרסומים אודות התרומות של ביבי במקפיין האחרון כבר גרמו לכמה אחרים להסתיר תרומות שקיבלו מדיווח שכזה.

בקשר להסתייגות של המבקר מהאחריות למידע. בעבר, ביחס לרשויות המקומיות (זו אותה מערכת), יוגב ניתח תרומות כפולות (תחת המגלה של 5,000 ש"ח) באותו ישוב וביישובים מקבילים, ויש שם הרבה תופעות שצריכות לפחות להעלות סימני שאלה. למשל עו"ד שעוסק בנדל"ן בתל אביב, ופיזר אצל כמה סיעות בתל אביב, במקביל, תרומות של 4,900 ש"ח. 4,900 כי 5,000 זה כנראה מאד בולט. בנוסף, אחת התרומות שאני מניח שהיא שלו, נרשמה על שם דומה מאד לשלו, כטעות דפוס או כניסיון להסתיר את זה.

אני הלכתי לבדוק קצת את הערבויות ומצאתי סיעה מקומית שקיבלה ערבויות בסכום כמעט כפול מתקציב מימון הבחירות. כלומר יש שם חשד ממשי לכך שחולטו יותר ממיליון שקלים (חילוט זה למעשה ערבות שהפכה לתרומה). אני רציתי לפרסם את זה בפייסבוק, פניתי לסיעה והם מיד טענו שהמידע שקרי ואיימו עלי בנוגע לפרסום. עוד מקרה שהיה לי, זה שנתתי למכר שלי, שהוא במקרה עו"ד, לעבור על החומרים והוא טוען שהוא תרם (הוא שלח לי מייל תודה על התרומה) אבל הוא כלל לא מופיע ברשימות. כלומר, מתוך מקרה אחד שבדקתי, נמצא שהדיווח בכלל שקרי.

בשורה התחתונה, אני חושב שהניסיון ללחוץ עוד על חשיפת המידע או הגברת הביקורת רק ביחס לתרומות תיצור אפקט לא רצוי, של יותר כסף שזורם מהצד. מה שצריך הוא לחייב פשוט חשיפה מלאה של כל הדין וחשבון של כספים פוליטים בתקופת בחירות. מתי התקבלו תרומות וממי, אבל לא פחות חשוב על מה יצא הכסף (דו"ח של חשבון הבנק, לא להסתפק בדוח המבקר שאומר שקנו מלא גלידות או איזה פרט כזה). ככה כבר יש הרבה יותר כלים לבדוק את הדברים, והרבה יותר קשה להזרים כסף מהצד. אם למשל אתה יודע שהיו פעילים שקיבלו שכר, אז בדיעבד, אתה יכול לראות אם השכר שלהם דווח. אם לא דווח, כנראה שהוא זרם דרך מסלול עוקף. כנ"ל לגבי קמפיינים פרסומיים, אפשר להעריך עלות של קמפיינים ואז לבדוק אם זה תואם את הדיווח. אבל כרגע, שהשקיפות היא רק על צד אחד במשווה, ככל שאתה לוחץ על זה יותר, אתה רק גורם נזק לדעתי.

גיא צודק.
במצב הנוכחי המידע מיצר יותר שקר מאמת ונראה שכל מערכת הפיקוח הזאת פרוצה לחלוטין ואין לפוליטיקאים הרבה עניין בלתקן אותה. בעיקר בשבוע כזה צריך להדק את החבל סביב הצאוור של ההון-שילטון בארץ.
מישהו יודע מה לתנועה לאיכות השילטון יש לאמר בנושא? יש את מי לתייג על הנושא?

Mushon Zer-Aviv
Mushon.com | Shual.com | @Mushon

לייק 1

או שכחלון ילמד את כולנו ויפתח קמפיין גיוס המונים למפלגה. נראה לי שהוא למד כמה דברים שם בקנדי סקול למנהל ציבורי…

(השאלה היא איך בודקים שבאמת טייקונים לא תרמו לו?)

אני רק אניח את זה פה: