נעים מאד, שמי סימונה הולשטיין אני סטודנטית לתואר שני בטכנולוגיה ולמידה בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב. את לימודי התואר הראשון במדעי המחשב סיימתי בטכניון, יש לי נסיון רב שנים בתחום ההייטק, בשנים האחרונות עסקתי בעיקר בניהול פרוייקטים.
אני אשמש כרפרנטית ממשל של הסדנא בשנה הקרובה, כחלק מתוכנית עמיתי אברט של שתיל. אשמח להכיר אתכם, ולסייע בייצוג הפרוייקטים של הסדנא למול הממשל.
כחלק מהכניסה לתפקיד ביקשה ממני שבי להכין סקירה של מקורות תאורטיים בנושא שקיפות. סקירה זו תשמש את הסדנא כחומר רקע. התחלתי לאסוף חומר במסמך סקירה בנושא שקיפות ובינתיים אספתי חומר בעיקר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. אני מתכננת להוסיף מקורות נוספים מהארץ ומחו"ל. אודה לכם אם תמליצו על מקורות נוספים.
מאמצע נובמבר אצטרף למפגשי הפיתוח בתל אביב, ואשמח להכיר.
ברוכה הבאה!
נראה לי שהזווית היחודית של הסדנא בתחום היא בקידום השימוש בקוד פתוח בממשל. הקוד הפתוח מביא את השקיפות לרמה חדשה כך שהאזרחים זוכים לא רק לשקיפות של מידע אלא גם לשקיפות של התשתית שמעבדת ומפרסמת את המידע. כדי להבין מה זה בדיוק קוד פתוח אני ממליץ על המאמר המכונן הקתדרלה והבאזר.
לגבי קוד פתוח בממשלה מצאתי את טימליין של קוד פתוח בארה"ב שכולל הרבה קישורים לפירסומים בתחום.
בהצלחה!
הי סימונה, ישראל מדינה קטנה
המכון לדמוקרטיה הוא מקום לא רע להתחיל, כדאי גם לראות מה עושים מובילי התחום בארה"ב - Larry Lessig, The sunlight foundation.
כמו כן יש יוזמות שקיפות של האיחוד האירופי, אני זוכר ששוטטתי באתרים שלהם ומצאתי לא מעט חומר אקדמי על שקיפות ככלי דמוקרטי.
ברוכה הבאה סימונה!!
הי, ברוכה הבאה ובהצלחה.
יש לא מעט חומר בנושא, והחוכמה היא כנראה להצליח למפות את שדות הידע הרלוונטים (ויש כמה כאלה) ולהבין כיצד הם מתחברים תחת נושא השקיפות. שני המקומות הראשונים שאני ממליץ לך להתחיל איתם הם:
-
מחולל הדו"חות של ה-OGP - שם תמצאי חלוקה לתחומים עם דוגמאות וקישורים רלוונטיים מהעולם.
-
מהצד האקדמי: רשימה ביבליוגרפית משותפת ומתעדכנת של חוקרים בתחום.
אשמח לסייע במידת הצורך.
נעם.
נעם, זו רשימה ביביליוגרפית מצויינת, אבל היא למידע פתוח, לא שקיפות…
@shevy - למה אנחנו עושים סקירה על מקורות לשקיפות? תהייה לנו גם רשימה על נגישות ורשימה על מידע פתוח? ואם שקיפות, אנחנו מדברים על חופש המידע או שקיפות?
לעניינו - הנה רשימת של מדיניות בנושא שקיפות מה- Sunlight Foundation. זה מאוד אמריקאי, אז אנא להיות מאוד ביקורתיים.
והנה ה-Open Data Handbook - יש ברשימת המקורות כמה נושאים על שקיפות.
והנה מה שה- National Democratic Institute עושים - https://www.ndi.org/whatwedo
@Simona מקבל את הערתה של @morchickit ועל כן אחדד: חיפוש לפי תגיות בקישור השני ששלחתי יאפשר לך להתמקד במאמרים על שקיפות.
אז ככה: שלחתי את סימונה ללמוד את הנושאים שאנו עוסקים בהם: שקיפות, מאגרי מידע, חופש מידע, הנגשה, קוד פתוח ועוד וחשבתי שבמקום שהיא תשב לבדה בחושך ותקרא מספר מקורות שנראים לי חשובים, שנרויח כולנו מלהפוך את את התהליך הזה לשיתופי.
אין כאן כל יומרה לכסות את כל מה שנכתב בתחומים אלה (אין סיכוי אפילו קלוש להתקרב!) אלא שיקרה בדיוק מה שהתחיל כאן - שיחה בין אנשים בה כל אחד מספר מה לדעתו הכי כדאי וחשוב לקרוא, ושאם כבר סימונה קוראת חומרים, אז שתשתף אותנו במה שהיא למדה בדרך וכלנו נצא מורווחים.
@shevy - מעולה!
@simona - אם את כבר עושה את העבודה המבורכת הזו, תוכלי לנסות ולהגדיר בעברית את ההבדלים בין ממשל פתוח, שקיפות, מידע פתוח וקוד פתוח (ו-Civc tech, איך אנחנו בכלל מגדירים את זה בעברית?). כל המונחים האלו מבלבלים אותנו, וגם את פקידי הממשל, ונראה לי שיהיה לנו חיוני שהם יהיו מוגדרים בעברית איפשהו…
יש פה מילון מונחים לעניין - http://opendatahandbook.org/glossary/en/
בהצלחה בתפקיד!
תודה לכולם על הברכות והאיחולים כיף להתחיל ככה.
תודה גם על המקורות.
בעקבות התגובות, נראה לי שכדאי שיהיה לנו מסמך שירכז את התחומים השונים: ממשל פתוח, שקיפות, מידע פתוח, קוד פתוח , Civic tech, נגישות ועוד ובהמשך ניתן יהיה להעמיק עם מסמך בעבור כל תחום.
כדאי גם לחשוב איך להנגיש את המסמכים הללו, באתר של הסדנא? בויקי? אני אהבתי את הפורמט באתר של המכון הישראלי לדמוקרטיה, אשמח לדעתכם.
@shevy אני מבינה שתרצי שאתחיל במסמך שסוקר באפן רוחבי את הנושאים שהוזכרו למעלה?
תודה שוב ואעדכן אתכם בהתקדמות המסמך.
ברוכה הבאה!
עוד מקור מעניין תוכלי למצוא אצל החבר’ה האלה: http://www.datacoalition.org/
הם עוסקים ב Data Transparency Advocacy בארה"ב - כלומר באופן ספציפי בשינויי חקיקה ומדיניות בתחום.
יצא לי גם לפגוש את הבחור שהקים את זה בכנס Open Data בוושינגטון לפני קצת יותר משנה ולהשאר איתו בקשר ספוראדי מסוים, כך שאם תרצי אינטרו בשלב מסוים, מוזמנת לבקש ואעשה זאת בשמחה (לא הרבה יותר טוב מסתם לכתוב לו, אבל בכל זאת )
בהצלחה עם כל המסמכולוגיה!
שיהיה גם כיף, אני תורמת רשימת סרטים
Citizenfour (2014)
The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz (2014)
Killswitch (2014)
The Code: Story of Linux documentary
Revolution OS
Steal This Film (2006-2007)