למה הכלי החדש של אגף התקציבים טוב לנו?

יוגב -
כמי שנמצא בקשר עם אגף תקציבים כבר לא מעט זמן, אני יכול להעיד שהשינוי התודעתי שהתרחש באגף בשנים האחרונות הוא לא פחות ממדהים. להסתכל על זה דרך נקודת המבט הצרה של כמה בדיוק עלה לפתח את זה או באיזו תשתית טכנולוגית נעשה שימוש זה לפספס לגמרי את הנקודה.
אם אנחנו רוצים שהממשלה תתקדם ותפעל לטובת שקיפות, אנחנו צריכים להמשיך ולהעביר ביקורת ולהצביע על ליקויים אבל גם להיות מסוגלים לתמוך ולומר ״כל הכבוד״ כאשר נעשה צעד בכיוון הנכון.

(אם לך מותר לצטט את עצמך אז גם לי מותר :slight_smile: )

כל הדיון הזה לא היה מתקיים אם מפתח התקציב לא היה קיים, כי אז מה שעשו באגף התקציבים היה חדש, אבל זה לא המצב. הנקודה שמפריעה לי בכלי הזה היא שמבחינתי, זה לא צעד קדימה בשקיפות, זה צעד במקום. אתה אומר שהם התקדמו מאד בשקיפות ואני מאמין לך, אני גם לא אומר שיש בעיה בשקיפות שלהם כפי שהיא באה לידי ביטוי בכלי סטייל מפתח התקציב ב-RGB. אתם אמרתם בכתבה בדה מרקר (ואני מסכים איתכם) - מפתח התקציב הוא לאנשים שמבינים, אנשים שרוצים להבין ומוכנים להשקיע בזה זמן או לעיתונאים שיכולים למנף את המידע הנגיש בשביל להנגיש אותו לציבור. אותו דבר האפליקציה הזאת, היא לא באמת מנגישה לציבור מידע, בטח שלא לציבור הרחב. היא מנגישה מידע לאותו קהל שמשתמש במפתח התקציב, רק שהיא לא מגיעה לרמה של מפתח התקציב ולכן הקהל הזה לא ימצא בה שימוש, גג יתייחס פעם אחת ל"איך אגף התקציבים מסתכל על התקציב" וזהו.
במובן הזה, הם פיתחו “כלי נשק” שהיה מנצח את המלחמה הקודמת, לא את המלחמה הבאה - וזה משהו שאני לא יכול לפרגן לו. אם הם היו שמים באתר שלהם “אזור מפתחים” או מפרסמים “הנחיות להנגשת מידע לציבור” בליווי בסיס נתונים שפתוח לכולם הם היו באמת עושים שינוי.
נקודת הביקורת שלי באה מתוך הסתכלות קדימה - אני מסתכל על ערים שפותחות את המידע שלהן לציבור ואז מקבלות הד חיובי בזכות הכלים שמתפתחים על בסיס המידע הזה - את הקרדיט הן מקבלות בזכות זה שהן בנו את התשתית שאיפשרה את הנגישות, לא כלי נגישות זה או אחר.
ועוד דבר - כמי שמבין היטב שאגף התקציבים מכיל בתוכו אסופה של אנשים באמת מוכשרים וחכמים שאין מספיק מהם, אני רוצה לדעת שהם מנצלים את הזמן שלהם בדברים שיכולים לתת את הערך הגבוה ביותר. במקרה הזה הפעולה הזאת נותנת (בעיני) את הערך הנמוך ביותר מבין כל החלופות.

ורק שיהיה ברור,
מה שקרה באגף תקציבים זה שהם אכן הוציאו החוצה לספקית חיצונית עבודה של ויזואליזציה לתקציב. העבודה הזאת עומדת מוכנה אבל הוחלט לגנוז אותה לטובת מה שעלה בסופו של דבר. מה שהם העלו זה מערכת ויזואליזציה שפותחה in-house ע״י אחראי מערכות המידע של האגף, מיכאל לוריא, שעושה שימוש בכלי BI חזק ביותר שנקרא Tableau Software שיש לו גם מוצר משנה שנקרא Tableau Public שמאפשר גם לפתח ויזואליזציות ודשבורדים על המחשב וגם לשמור אותם לענן בצורה שמאפשרת גישה פתוחה וסוג של Forking. אחרי שמיכאל עובד עם הכלי הזה כבר כמה שנים (ופיתח בו יכולות שאני אישית מתקנא בהן) הוא מיוזמתו פיתח מערכת שקהל היעד שלה הוא רחב יותר מאנשי האגף.
בסופו של דבר זה תהליך די מדהים שבו אנשי אגף תקציבים משתמשים בכלים שלהם לניתוח ופיתוח התקציב ועל בסיסם מייצרים שקיפות לכנסת ולציבור. אני גם הייתי בקשר עם מיכאל וייעצתי לו קצת (לא הרבה) ובכוונתי להמשיך לעזור להם לפתח את הכלי. סתם שתבינו, מה שהם העלו הוא מוצלח ועמוק הרבה יותר ממה שהיה אתר התקציב הפתוח הראשון. הצבנו רף עבורם, להפתעתנו הם ראו את זה כך ועברו אותו.
עכשיו לגבי השאלה של איפה זה ביחס למפתח התקציב, האתר הנוכחי שלנו (obudget.org). הפוקוס שלנו כיום, הוא יותר מרק תקציב המדינה. הוא משלב מידע על לא רק איך מתקצבים אלא גם על איך מוציאים את הכסף? (בין אם זה בתמיכות, ברכש ובדרכים אחרות), מאיפה מגיע הכסף?, איך בדיוק משתנה התקצוב מהרגע שמתחילה שנת התקציב? איך ניתן להבין את זה? מה ניתן לעשות לגבי זה וכן הלאה…
אז זה לא מייתר אותנו וזה לא אמור בהכרח להיות חופף לנו וזה ממש התפתחות מבורכת.
אז זהו,
ביי.
(:

Mushon Zer-Aviv
Mushon.com | Shual.com | @mushon

לייק 1

אני הולכת להיות המעצבנת, אבל תנסו להבדיל כאן בין מונחים (ספיציפית @Yogev) - יש כאן בליל של שקיפות, הנגשה ופתוח. נכון, יש לממשלה עוד הרבה לעשות כדי לפתוח מידע ולהיות יותר שקופה, אבל זה צעד מבורך לטעמי בהנגשת המידע, שזה חלק מאוד חשוב בשקיפות. העובדה שהיה עד עכשיו כמעט בלתי אפשרי למצוא את המידע על אתר רשמי זה לא טוב, וזה צעד בכיוון הנכון נכון, זה היה יכול להיות יותר טוב (אנחנו ישראלים, הכל היה יכול להיות יותר טוב, תמיד), אבל זה צעד חשוב וכדאי וראוי לפרגן.

זה תהליך, הוא ארוך ומייגע, ולכן, גם אם זה ענה על המלחמה הקודמת, זה בסדר, זה יעזור לנו לנצח את המלחמה הבא. אגב, למה אנחנו מיליטינטים? זו לא מלחמה, זו משוכה, זה מירוץ מכשולים ארוך, לא רק לנו, אני בטוחה שגם לפקידי הממשל. זה לא אנחנו מולם, לא הם או אנחנו צריכים לראות את עצמנו משני צידי המתרס…

לייק 1

@mushon אם אני אשווה את הכלי הזה לאתר התקציב הפתוח הראשון, אין ספק שמדובר על אפליקציה עדיפה, אבל מפתח התקציב הוא רף שהאוצר לא יכול להגיע אליו לבדו (ואת זה אמר ראש אגף תקציבים במפגש איתנו). ובהשוואה אליו, הכלי של האוצר מתייתר מהרגע שעלתה לאוויר. אם הם רצו להנגיש לציבור כלים שבהם משתמשים באגף תקציבים אז שוב קהל היעד הכללי אינו נכון כי הכלים האלה מיועדים לקהל מקצועי שמבין, שלא כמו רוב הקהל.
@morchickit , נגעת בדיוק בנקודה שמפריעה לי - אגף התקציבים לא צריך להנגיש את המידע הזה לציבור בגרפים ועיגולים כי מבחינת הציבור הרחב זה חסר ערך כי רובם לא יודעים מה לעשות איתו. הוא כן צריך לדאוג שהמידע יהיה נגיש באתר האוצר או data.gov (שזה קודם כל, מרוכז במקום ברור עם הנחיות ברורות שמאפיינות את המידע). אם רוצים לדבר רק על הנגשת מידע מצד אגף התקציבים, שינגישו את תהליך קבלת ההחלטות וההנחות שעומדות בבסיס תכנון התקציב - בשלב ראשון זה אפילו לא דורש אנימציה, מספיק כמה מצגות ואקסלים, יהיה לזה ערך רב יותר ממה שהם עשו.
אני בכלל לא מדבר על “התחרות” בין האפליקציות השונות אלא מהי הנגשה, שקיפות ופתיחת מידע נכונה ויעילה מצד האוצר (או כל משרד ממשלתי ורשות ציבורית כזאת או אחרת) - ופה לדעתי הם בזבזו את זמנם.
והאנלוגיה למלחמות לא באה בכדי להציג את המצב של “אנחנו מולם/נגדם”, היא באה להדגיש את העקרון שאם אתה רוצה להתקדם קדימה, אל תשתמש בפתרונות מהעבר בכדי להתמודד עם העתיד - תסתכל על העתיד ותפתח פתרונות עבורו. כרגע העתיד הוא מפתח התקציב ומעבר לו

@Yogev, נתוני התקציב הגולמיים מופיעים זה זמן רב ב-data.gov.il - כך שזה לא הפער.
גם הנחות היסוד שלהם מפורסמות בספר התקציב (עוד מימי ראשית המדינה), ואתה יכול להוריד את המצגות וה-pdfים מהאתר שלהם.

הנקודה היא זאת:
בכל פעם שביקשנו ממשרד האוצר להציג את התקציב באופן שהם היו רוצים להציג אותו, הם תמיד התנערו ואמרו - ״אנחנו נותנים את הנתונים, ניתן לגורמים אחרים לפרש אותו״ - ובכך למעשה בחרו בדרך של הסתגרות והדירו את עצמם מהדיון הציבורי. אבל המהלך האחרון שלהם מייצג שינוי מוחלט של התפיסה הזו ונסיון להשתתף בדיון הציבורי סביב התקציב עם נקודת המבט שלהם. אני לא חושב שהם ניסו לפנות לציבור הרחב, אלא לאותו קהל יעד ש״מפתח התקציב״ פונה אליו - אקטיביסטים, עיתונאים, חוקרים וכו׳.

כך, שגם אם הוא לא מאוד מרשים טכנולוגית או עיצובית, האתר שהם השיקו ממחיש את השינוי העמוק (והמבורך) שעובר על האגף.
בנוסף, הוא מציג את תקציב המדינה באופן שבו שאגף תקציבים רוצה להציג אותו, עם הדגשים שלהם ונקודת המבט שלהם - ולכן הוא לחלוטין לא מתייתר על ידי מפתח התקציב (שגם הוא פותח על בסיס תפיסת עולם מסוימת), אלא מתקיים לצידו בהרמוניה מבורכת.

זה דווקא ההסבר שאני יכול לקבל
ולא רק לקבל, אני יכול גם על זה להעיר - הגנת הסביבה ותקשורת זה לא ענפי משק, אלא תשתיות (טוב, זה לדיון אחר)

מסכים במידה רבה עם הדברים של אדם.

אני לא מתלהב בכלל מניסיונות של המדינה להציג מידע לציבור ולפרש אותו. בעיני -
תפקיד הממשלה לדאוג שהמידע יהיה זמין בפורמט נוח לעיבוד ותפקיד החברה האזרחית
לנתח אותו, להציג אותו ולפרש אותו.

בכל מקרה שבו הממשלה מציגה לציבור את עצמה יש חשש ל"פרסום עצמי" ולמניפולציה
של הנתונים. לכן אני לא מתלהב מהשינוי העמוק שעבר על אגף התקציבים.

סער, בגדול זה נכון שהמדינה לא צריכה לפרש מידע שהיא אוספת (נתונים על זיהום אוויר, למשל).

מצד שני, פה זה לא המקרה - ספר התקציב הוא ״יצירה מקורית״ של פקידי הממשל מתחילתו ועד סופו. במקרה הזה אני רוצה לקבל כמה שיותר תובנות על ״כוונת המשורר״ ולא להסתפק בנתונים היבשים בלבד.
אני רוצה שהמדינה תדבר אלי ותנסה לשכנע אותי שזה תקציב טוב - לא שתזרוק עלי ערימה של מספרים ללא פירוש. זה השלב הראשון ביצירת דיון ציבורי על התקציב - כזה שכולל את פקידי הממשל ואת החברה האזרחית גם יחד.

@Yogev - בדיוק קראתי את זה עכשיו וחשבתי עליך. מתוך המחקר על תקציבים פתוחים בעולם, הנה אחת ההמלצות:
Governments should work to make data “citizen’readable”‘as well as’“machine’ readable”,and should take steps to ensure that information about flows of public money and the institutional processes around them are accessible to nonCspecialist audiences – including through documentation, media, events and guidance materials. This is a critical step towards the greater democratisation and accountability of fiscal policy

ראשית, התקציב מאושר על ידי נבחרי ציבור ולא על ידי פקידים. ולכן מי שהייתי
רוצה שישכנע אותי זה נבחרי הציבור.

שנית, תנסה לחשוב כיצד תבחין בין מה שאתה מדבר עליו לפרופגנדה. גם במדינות לא
דמוקרטיות הממשלה מתקשרת עם הציבור ומנסה לשכנע אותו.

בתאריך יום ד׳, 2 בספט 2015 ב-19:28 מאת morchickit info@hasadna.org.il:

במדינות לא דמוקרטיות זה ערוץ חד כיווני.

אצלנו אפשר (עדיין) לתת קונטרה לטיעונים של הממשלה - וזה מה שארגוני חברה אזרחית וגופי תקשורת עושים (או אמורים לעשות). זה גם מה שהופך את זה מתעמולה חד צדדית לשיח ציבורי.

אנחנו צריכים להיות הקונטרה. בזה אני מסכים.

בתאריך יום ד׳, 2 בספט 2015 ב-22:36 מאת aaa info@hasadna.org.il:

הסדנא לידע ציבורי מנגישה נתונים. אמנם אופן הנגשת הנתונים הוא גם הבעת דעה, אבל בזה זה נגמר.
הקול של הפעילים שלנו חשוב כאשר מדברים על הדברים שמגלים מתוך הנתונים אבל זו לא “עמדת הסדנא” ולכן הסדנא היא לא זו שנותנת את “הקונטרה”, אם כבר הפעילים שלה, לבד או בשיתוף עם העיתונות וכו’.
לדעתי “עמדת הסדנא” נשמעת רק כאשר מדובר על נושאים של הנגשת נתונים, שקיפותם ופתיחתם לציבור - זה המנדט של הסדנא

תודה, יוגב, שחידדת את הנקודה. מסכים איתך. התכוונתי שבאופן כללי החברה
האזרחית, התקשורת והציבור צריכים לתת קונטרה לממשלה, ואנחנו בסדנא (בין היתר
במפתח התקציב) צריכים לספק להם פלטפורמה לעשות את זה בצורה איכותית. כמו
שאנחנו יודעים לעשות.

כאשר הממשלה אומרת לכל הקבוצות האלה “הנה אני אספק לכם כלי שימחיש לכם גרפית
מה באמת המצב” ו"איך צריך לקרוא את הנתונים" - אני חשדן.

סער

לייק 1

שלום רב,

לפני כמה חודשים נחשפתי לפעילותכם המבורכת להגברת השקיפות של נבחרינו ושל משרתי הציבור במדינה.

בהיותי מנוסה עם מערכות מידע ברצוני להמליץ על Tableau Public ככלי לוויזואליזציה המאפשר תיחקור אינטראקטיבי של נתונים, הפקת תובנות והסקת מסקנות על סמך מידע בהתאם. זהו כלי חינמי בשמוש של עשרות אלפי Data Journalists, בלוגרים, אנשים סקרנים ואכפתיים בעולם.

לעניות דעתי פלטפורמה Self-BI זו יכולה לייעל את העבודה, להביא תוצאות מהירות ולשתף אנשים בצורה אפקטיבית יותר.
המשתמש אינו נדרש לידע טכני מיוחד (רמת ידע ממוצעת ב-Excel מספיקה לצורך בנייית דשבורדים וביצוע תיחקורים של מידע). בנוסף קיים שפע של חומר לימודי ופורום מקצועי לשמוש חופשי באתר של טאבלו.

בצורה כזו הגופים הציבוריים יעלו קבצים עם דשבורדים ראשוניים (בדומה לנעשה ע"י מיכאל לוריא עם פיסקלי-דיגיטלי) ואילו האזרחים, בהובלה ו\או בשיתוף הסדנא, יוכלו להמשיך משם לתחקר ולהקשות על נבחרינו לפי מיטב הבנתם.

להלן כמה דוגמאות של עבודות שנעשו עם טאבלו פאבליק.
כולי תקווה שגם אצליח להדביק בכם קצת מההתלהבות שלי ממנו.

איך משתמשים במס ההכנסה שלי - APN News (אוסטרליה):
http://tinyurl.com/ohavnx8

תקציב ארוחות לילדי בי"ס - UK
http://tinyurl.com/pxhr7x5

גשרים בעיתיים בארה"ב - CNBC

דירוג בי"ס לפי ביצועים - אזור המיסיסיפי ארה"ב
http://tinyurl.com/okyws8x

תאונות דרכים בצרפת
http://tinyurl.com/nagz239

רכיבה על אופניים ב-NYC:
http://tinyurl.com/nwtrltg

מדדי איכות החיים במדינות ארה"ב

עיתון La Nacion (ארגנטינה):
א) SwissLeaks:
http://tinyurl.com/oqeyya5

ב) כניסה לפרופיל של העתון בשרת הציבורי של טאבלו (שחיתות ציבורית, הגולים של מסי … ועוד):
http://tinyurl.com/py6s8hs

צבא ארה"ב בעולם - עיתון The Guardian:

המיתון בארופה - LE MONDE (צרפת)

אנטולוגיה של שירי BOB DYLAN
http://tinyurl.com/ptfu3kn

גילוי נאות:

  1. לפני כשנה נחשפתי ליכולות של Tableau ומאז אני פועל להפצת הבשורה בארץ (“Data for the People”) . במסגרת זו גם אימצתי כלי Self-BI מצויין זה במסגרת הפעילות המקצועית שלי.

  2. אני גם חשפתי את מיכאל לוריא לטאבלו פאבליק ואף סייעתי לו קצת בהכנת “פיסקלי דיגיטלי”.

  3. מי שמעוניין יוכל למצוא את הפרטים שלי בלינקדאין

בברכה
Enrique Schvartz

הי אנרי,
תודה על המייל והלינקים.

גם אני עושה שימוש ב-Tableau Public וגם אני מוצא את זה כלי מאוד יעיל לסקירה מהירה של הנתונים ולסקיצות ראשוניות בהם לקראת עבודה. אני יודע גם מקולגות אחרים בעולם בתחום הויזואוליזציה שהשימוש הזה בטאבלו ככלי לסקירה ראשונית של מידע הוא מאוד מקובל ויעיל.

האם היית מעוניין אולי לבוא להציג בפנינו את הכלי ואת השימושים בו כדי שמי שאולי עוד לא משתמש בו יוכל לשקול הוספה שלו לארגז הכלים?
אם אכן יהיה עניין בזה מצד החברים פה אני חושב שזו יכולה להיות תוספת מאוד מוצלחת ויעילה.
@mary

תודה,
מושון

Mushon Zer-Aviv
Mushon.com | Shual.com | @mushon

לייק 1

+1

עוקב אחרי tableau כבר כמה שנים. עשיתי נסיונות להשתמש בו עם הצלחה חלקית. אשמח למפגש מהסוג שהציע מושון.

+1
גם אני אשמח אם תוכל להגיע לסדנא ולהעביר הצגה של הכלי

אשמח לבוא להציג בפניכם את Tableau Public אך זה לא יוכל להתבצע לפני מחצית נובמבר.

ניתן להתקשר איתי דרך המייל הפרטי: enschva@gmail.com

תודה, אנריקה